Uudistus on tarpeellinen

Savon Sanomissa 21.2. käsiteltiin tulevaa eläkeuudistusta. Jutussa kerrottiin työelämän tutkijan Anna-Maija Lehdon pitävän vanhuuseläkeiän nostoa turhana. Jutun pohjalta artikkelisivulla epäiltiin, ettei eläkeikärajaan liittyviä faktoja ole esitetty tasapuolisesti, ja kaivattiin arvioin­titietoa.

Harvasta suomalaisen yhteiskunnan rakenteellisesta uudistuksesta on saatavilla yhtä perusteellista etukäteis-
arviointia. Eläketurvakeskus ETK on tuottanut vuosittain tilastoraportin eläkkeellesiirtymisiän kehityksestä ja raportoinut laskennallisten työurien kehittymisestä. Työurien pituutta ja eläkkeellä oloaikojen kehitystä on käsitelty useissa raporteissa. Erilaisten eläkepolitiikkamuutosten vaikutuksista on tehty kymmenittäin julkaistuja laskelmia.

Eläketurvakeskus on tilannut Suomen eläketurvan riittävyydestä, rahoituksellisesta kestävyydestä ja rakenteesta kansainvälisen arvion ja selvittänyt sen suositusten toimeenpanoa. Eläketurvakeskus, Etla ja talousneuvoston sihteeristö ovat julkaisseet tutkimuksia eläkkeellesiirtymisen kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Eläkejärjestelmän sopeutumista eliniän pitenemiseen on erikseen käsitelty ns. Pekkarisen työryhmän raportissa. Eläkeiän nostamisen vaikutuksista on julkaistu ETK:n ja Etlan yhteisjulkaisu. Syksyllä 2014 sovitun eläkeuudistuksen vaikutuksista on toistaiseksi julkaistu Eläketurvakeskuksen, Etlan, talouspolitiikan arviointineuvoston, valtiovarainministeriön ja Suomen pankin arviot.

Kaikista selvityksistä on tiedotettu avoimesti; on pidetty myös infoja ja seminaareja, ja selvitykset ovat saaneet varsin hyvin julkisuutta. Selvityksiä löytyy mm. sivuilta www.etk.fi ja www.eläkeuudistus.fi.

Eläkeuudistus ei ole tarpeeton. Suomen ikärakenteen muutos on todellinen ja vaatii toimenpiteitä. Arvioiden mukaan eläkeuudistus myöhentää vanhuuseläkkeelle siirtymistä, hillitsee eläkemenon kasvua ja vähentää eläkemaksujen nousupainetta. Näin eläkeuudistus on osaltaan saattamassa Suomen julkista taloutta parempaan kuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Kaatuminen oli onneton ratkaisu

Lääkäripalvelut maksuttomiksi ja maksukatot yhdistettävä

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.