Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Ylen kyselyn mukaan 70 prosenttia suomalaisista haluaisi yhdistää uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen kaikille yhteiseksi oppiaineeksi, jossa tutustutaan maailman uskontoihin katsomuksesta riippumatta. Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kannattaa tällaisen muutoksen selvittämistä.

Suomessa uskonnonopetus on järjestetty uskonnonvapauden pohjalta. Lähtökohtaisesti perheen katsomus määrittää, mitä uskontoa tai katsomusainetta lapsi opiskelee. Tämä on linjassa myös perusopetuslain sekä YK:n lasten oikeuksien sopimuksen kanssa, joiden mukaan lapsen kasvatusvastuu on ensisijaisesti hänen huoltajillaan. Jos perheen katsomusta ei enää huomioitaisi, kaventaisi se merkittävästi uskonnonvapauden toteutumista.

Tilanne olisi haastava myös pedagogisesti. Oppimisen kannalta on tarkoituksenmukaista aloittaa tutuista asioista ja edetä vieraampaan. Mitkä olisivat ne kaikille oppilaille tutut yhteiset sisällöt, joista lähtien oppiaine rakentuisi?

Viime vuosina maassamme on käyty keskustelua muun muassa suvivirren laulamisesta koulun kevätjuhlassa. Siirtyisikö ideologinen ristiriita koskemaan jatkossa myös yhteisen oppiaineen sisältöjä? Näin on tapahtunut esimerkiksi Norjassa, jossa yhteisen katsomusaineen sisältö aiheuttaa jatkuvia kiistoja ( Kaleva 7.1.).

Yhteiskunnan näkökulmasta on perusteltua, että oppilaat saavat tietoa myös muista kuin omasta katsomuksesta. Maailman uskontoja ja katsomuksia käsitelläänkin peruskoulun ylemmillä luokilla verrattain laajasti jo nyt. Ehdotettu muutos vähentäisi kuitenkin dramaattisesti oppilaiden oman uskonnon sisältöjä. Valtaosalle se merkitsisi kristinuskoa käsittelevien opetussisältöjen vähenemistä.

Kristinuskon merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle ja koko Euroopalle on uskontojen joukossa poikkeuksellinen. Maamme koululaitos ja kirjakieli syntyivät kirkon sisällä. Kristillinen etiikka, kymmenen käskyä sekä opetus lähimmäisenrakkaudesta vaikuttavat edelleen vahvasti suomalaisen lainsäädännön sekä sosiaaliturvan taustalla. Lisäksi kirkkoon kuuluu edelleen enemmistö suomalaisista.

Lisäisikö ehdotettu muutos oppilaiden käsitystä omista juurista tai parantaisiko se heidän kykyään ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.