Uusimaa tuottaa eniten

Suomen ympäristökeskus Syke on aikaansaanut uudella Hinku-menetelmällään aikaan laskelman, jolla todistellaan, että maamme kasvihuonekaasupäästöt ovat korkeimmat Etelä-Pohjanmaalla sekä muissa maakunnissa ja pienimmät Uudellamaalla – asukasta kohti laskettuna! Pohjois-Savo on tässä ”syntilistassa” monen muun maakunnan ohella keskikastissa.

Huomioni kiinnittyi laajassa uutisoinnissa (SS 11.2.) juuri tähän asukaskohtaisuuteen. Hämmästyttävää on, että tässä yhteydessä ei tehty minkäänlaista vertailua väkimäärän perusteella ja tuotu esille maakuntien kokonaispäästöjä.

Kun Uudenmaan väestö on lisääntynyt kahdessakymmenessä vuodessa yli neljännesmiljoonalla, niin silloin asukasta kohden lasketut päästöt alenevat. Jos tilasto tehdään sen tosiasian perusteella, mikä maakunta tuottaa eniten kasvihuonekaasupäästöjä, pomppaa kärkeen suvereenisti Uusimaa. Vuodenvaihteen 1 690 000 väestöllä 4,9 hiilidioksidiekvivalenttitonnia asukasta kohti tuottaa yhteensä huimat 8 281 000 tonnia kasvihuonepäästöjä. Näin ollen Syken maakuntatilasto kääntyykin päälaelleen.

Maakunnissamme ei ole mitään hävettävää kokonaispäästöjen osalta. Kun Helsinki lopettaa lupauksensa mukaisesti kivihiilen polton vuosikymmenen loppuun mennessä, astutaan oikeasti merkittävä askel eteenpäin koko Suomen kannalta.

On vaikea ymmärtää mitä tällaisella maakuntien ja kuntien välisellä vertailulla haetaan. Kasvihuoneilmiö on globaali ongelma, jota pitää lähteä ratkomaan kansainvälisten sitoumusten kautta. EU on yhtenä osapuolena Pariisin sopimuksessa. Päästövähennystavoitteet on jaettu osittain jäsenmaille ja osa pienennyksestä tehdään EU:n päästökaupan kautta. Suomen pitää tehdä se, mitä EU edellyttää – samassa tahdissa muiden kanssa ja resurssiviisaasti järki päässä.

Syken tilastojen esitystavasta tulee eittämättä mieleen, halutaanko maakuntiemme tuotantoa ajaa alas, kiihdyttää vielä nykyistäkin muuttoliikettä ja heikentää eri alueiden elinvoimaa. Tätä ei tule hyväksyä eikä myöskään vauhdittaa ilmastonmuutoksen torjuntaa ainakaan harhaan johtavilla mielikuvilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.