Uusiutuvat polttoaineet rohkeasti käyttöön

Olen tankannut lukuisia kertoja Kuopion Matkuksessa uusiutuvaa NesteMy-dieseliä, joka on valmistettu sataprosenttisesti jätteestä ja jonka päästöt ovat 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilisella dieselillä. Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia, ja kulutuskin on laskenut reilut puoli litraa sadalla kilometrillä fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna. Nyt myös Teboil on tuonut markkinoille jätteistä ja tähteistä tuotetun vastaavan uusiutuvan Green+-dieselin.

Jakeluverkon laajentaminen olisi välttämätöntä. NesteMyn hinta kesäkuussa vaihteli Matkuksessa 1,509 – 1,534 euroa/litra, joka on keskimäärin 15 senttiä korkeampi kuin fossiilisen dieselin hinta.

Fossiilisen polttoaineen jo päätetyt veronkorotukset ovat 6,5 senttiä litralta, mikä pienentää hintaeroa. Kulutuksen alenema lähes tasoittaa hinnat. Uusiutuva diesel säästää moottoria ja vähentää CO2-päästöjen ohella myös rikkipäästöjä. Toivottavasti hallitus ei rahapulassaan korota myös uusiutuvan polttoaineen hintaa.

Tiedottaminen uusista polttoaineista on ollut luvattoman heikkoa. Vaalipuheissa on puhuttu vain polttomoottorikielloista ja sähköautoihin siirtymisestä. Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) ei aamu-tv:n haastattelussa 19.6. maininnut sanallakaan uusiutuvia diesel-polttoaineita. Tärkeämpää oli puhua valtion tuesta biokaasuun siirtymisestä teknisin muutoksin. Nyt päättäjät estradille!

Turhiksi maailmalla todetut ja täällä verovaroin tuetut pyrolyysiöljyhankkeet heti seis (huomioitava energiatehokkuus ja elinkaaripäästöt).

Etuliite bio ei ole vähääkään täsmentynyt kansan tajuntaan. Tv:n alueuutislähetyksessä puhuttiin biodieselin aiheuttamasta työkoneiden suodatinten tukkeutumisongelmasta leväkasvustoista johtuen. Se johtuu biodieselin sisältämästä vesipitoisuudesta.

Korostettakoon, että biodiesel on aivan eri tuote, joka korvaa naftan työkoneissa. Uusiutuvassa dieselissä perinteistä biodieseliä on 0 prosenttia. Biodieseliä ei myöskään valmisteta ravintorasvoista ja palmuöljystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.