Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Malminetsintää vastustetaan monesti mahdollisen kaivostoiminnan vuoksi.

Maankäyttöä eri tarkoituksiin ei voi arvioida ennen kuin tiedetään, mitä eri käyttömahdollisuuksia kyseinen maa-alue tarjoaa.

On tulevia sukupolvia ajatellen väärin, jos kiellämme jonkin maa-alueen käyttömahdollisuuksien tutkimisen, kuten malminetsinnän.

Emme tiedä, miten tulevat sukupolvet, vaikkapa sadan vuoden päästä, haluavat jotain tiettyä maa-aluetta käyttää – esimerkiksi halutaanko jokin merkittävä malmiesiintymä kehittää kaivokseksi vai ei.

Vain paikallistamalla malmiesiintymiä tulevia sukupolvia varten noudatamme kestävän kehityksen periaatetta.

Emme voi pelkästään kuluttaa metalleja, kuten ajaa polkupyörällä (pääosin rautaa ja muita metalleja) tai polttomoottoriautolla (metallit auton valmistuksessa, platinametallien kulutus katalysaattorissa) tai sähköautolla (runsaasti perusmetalleja sekä erikoismetalleja), käyttää kännykkää (kymmeniä eri metalleja), käyttää tuulivoimaa (useita harvinaisia metalleja sekä perusmetalleja) ja käyttää lukuisia jokapäiväisiä metalleista ja mineraaleista valmistettuja tuotteita.

Kulutettujen metallien tilalle pitää olla tiedossa uusia metallivarantoja eli malmiesiintymiä. Metallien kierrätysaste nousee koko ajan, mutta kierrätys yksin ei tule koskaan riittämään, koska tarve kasvaa muun muassa sähköistymisen myötä.

Suomen kansallisvarallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta on erittäin tärkeää tietää, mitä malmiesiintymiä ja millä alueilla kallioperämme sisältää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Viinakortti

Eivätkö kaikki tarvitse ravintoa ja päiväaikaista suojaa?

Halunan kylätupa ja muita tarpeellisia hankkeita

Suomea ei vaivaa työvoimapula

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.