Välttämättä tiivistettävä

Talousarviovalmisteluun liittyvässä peruskoulujen lakkauttamissuunnitelman uutisoinnissa on ollut epätarkkuutta.

Valmisteilla oleva kouluverkoston muutosehdotus perustuu kaupunginvaltuuston 2011 hyväksymään suunnitelmaan, joka ulottuu vuoteen 2020.

Kaikki toimintaympäristön muutokset eivät luonnollisesti ole vielä tiedossa. Sen vuoksi verkostoa on tarkasteltava säännöllisin väliajoin. Yksittäiset hankkeet tarkentuvat ja etenevät investointi- ja talousarviokäsittelyn kautta.

Perusopetuksen tulee hoitaa oma osuutensa talouden tervehdyttämisessä. Tehostaminen on perustellumpaa tehdä lisäämällä koulutilojen käyttöastetta kuin vähentämällä oppilaiden saamaa opetusta tai leikkaamalla välineistä ja tarvikkeista.

Suunnittelussa olevien koulujen lakkauttaminen mahdollistaa kaikkien koulujen opetuksen säilymisen lähes nykytasolla. Kouluverkoston tiivistämisellä on mahdollista saavuttaa noin 1,5 miljoonan euron säästöt vuodessa.

Se on noin 30 opettajan vuosittainen työmäärä. Kyse on siis merkittävästä taloudellisesta ja toiminnallisesta linjauksesta. Oppilaille toki koituu haittaa osittaisista koulumatkojen pidentymisistä.

Kaupungin länsirannalla on tarkoitus suunnitelman mukaisesti järjestää jatkossakin peruskoululaisten alakoulupalvelut. Nykyiset koulut ovat taloudellisesti ja opetuksen järjestämisen kannalta liian pieniä ja rakennukset alkavat olla elinkaarensa päässä.

Tarkoituksena on rakentaa koulu keskelle kylää eli Kaislastenlahteen. Tilat olisivat käytössä syyslukukauden alkaessa 2015. Ennen sitä toimitaan nykyisellä rakenteella

Samanaikaisesti koulujen lakkauttamisten kanssa kaupunki on tehnyt taloudellisesti merkittäviä uusinvestointeja ja peruskorjauksia, kuten Martti Ahtisaaren, Länsi-Puijon, Rajalan, Puijonsarven ja Pohjantien koulut.

Näillä hankkeilla on parannettu merkittävästi koulujen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toiminnallisuutta moniksi vuosiksi eteenpäin.

Pekka Vähäkangas

Palvelualuejohtaja

Kari Raninen

Perusopetusjohtaja

Kuopion kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Älä ota koiraa

Turmiollista talousajattelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.