Väylä vaikuttamiseen vai turhaa touhua?

Olen aina silloin tällöin käynyt kansalaisaloite.fi -sivustolla netissä katsomassa, millaisia aloitteita on käynnissä. Ajettavia asioita on aivan laidasta laitaan. Yksi ajatus ei kuitenkaan jätä minua rauhaan: Menevätkö aloitteista eduskunnassa läpi vain ne, jotka olisivat menneet läpi jo muutenkin? Onko siis aloitteiden rustailu lähinnä vain puuhastelua, joka kaatuu jo valiokuntakäsittelyyn? Vai voiko niillä todellakin saada aikaan myös aitoa demokraattista päätöksentekoa, jolla voi saada aikaan pysyviä lakimuutoksia?

Kansalaisaloitteen ihanne on totta kai juuri tämä: kansalaisille annetaan aito vaikuttamiskanava päätöksentekoon. Eikö tuo määritelty raja, 50 000 kannattavaa nimeä, ole riittävä osoitus kansalaisten halusta muutokseen?

Tämän hetken tilanne kertoo hyvin karua kieltä: vain 11 aloitetta on toimitettu eduskuntaan. Kaiken kaikkiaan jo päättyneitä aloitteita on tehty 449. Vain 2,5 prosenttia on saavuttanut tuon maagisen 50 000 nimen rajan. Mistä tämä kertoo? Tulee mieleen, että kansalaisia ei kuitenkaan kiinnosta osallistua lakialoitteiden tukemiseen. Ajatellaan, että ei se meidän aloitteemme kuitenkaan mene läpi. Netissä aloitteen tukeminen on kyllä äärimmäisen helppoa verkkopankkitunnusten avulla. Mikset siis sinäkin lukijani ryhtyisi tältä istumalta toimeen?

Erinomainen kannatettava aloite on Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi uuden metsähallituslain kumoamisesta. Ole hyvä ja aloita kannattamalla tätä. Torju Suomen valtion metsämaata ja luontoa uhkaava Metsähallituksen toiminta. Lue aloitteen perustelut, niin tiedät, missä todellakin mennään. Ei anneta mammonan raiskata rakasta kaunista isänmaatamme.

Antti Kivimäki

Kunnanvaltuutettu (kd.)

Pieksämäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.