Vaalien sähköistämistä

Nilsiän kaupunginvaltuusto päätti 6/2010, että yltiöutopistinen Super-Tahko-hanke jätetään unholaan. Valtakunnan kärkilobbari Lasse Lehtinen haluaa kuitenkin nostaa sen uuteen tarkasteluun (SS 3.9.).

Jätekasan kasvuko on tähän riittävä peruste? Veikkaan pontimena olevan TD:n (Tahko Development) toimitusjohtaja Jussi Kammonen.

Ely-keskuksen kielteinen lausunto ympäristöluvasta ja Finavian korkeusvaatimuslausunto ovat jo pitävä tulppa hankkeelle. Sitä ei hyväksytty Pohjois-Savon maakuntakaavaan ja kustannusarvio on täysin alimitoitettu (TD 300–600 miljoonaa euroa, VTT 6 miljardia euroa).

Luontoarvot ovat entisestään korostuneet. Vastaavien kipsikasojen haitoista Venäjän Luga-joelta ovat tiedotusvälineet raportoineet. Talvivaaran jätevesien haitoista on mitattu kohonneita arvoja Syväriltäkin. Korotuksen vaikutukset Syväriin olisivat katastrofi.

Viimevuotisen Tahko 2030 -kehittämisprojektin keskeinen anti oli luonto- ja järvimatkailun korostuminen, panostaminen vaellusreitistöihin, kalastusmatkailuun, ranta- ja saaristorakentamiseen ja lapsiperheiden harrasteisiin.

Lyhyen talvisesongin voimakas kasvattaminen megainvestoinnein ei ole lopullinen helpotus. Avainsana Tahkon tulevaisuudelle on ympärivuotistaminen.

Vaalien aluskyselyjä voidaan hankkeesta tehdä, mutta luulen, että nilsiäläisistä ei löytyne yhtään takinkääntäjää. Kuopiolaisista en tiedä.

Lehtinen kirjoitti, että ”pienikin korotus on merkki eteenpäin menosta”. Tästä olen samaa mieltä. Olen jo 2006 jättänyt valtuustoaloitteen, jossa esitin ponttoonisillan rakentamista lahden yli (tämä on toteutunut), huolto-, säilytys-, paikoitus- ja harrastetilojen kaivamista rinteiden alle, leveän rantabulevardin pengertämistä kalliomassalla rinteiden puolelle ja kilparinteen korottamista joitain kymmeniä metrejä samalla murskeella.

Heitän Lehtiselle ajatuksen: Etsi Sinä yrittäjä/investori, joka lähtee toteuttamaan IT-koneluolaa sinne kallioon!

Kehityskeskustelut ovat välttämättömiä, mutta Super-Tahko poljetaan unholan suohon.

Sakari Pentikäinen

Nilsiän kaupunginhallituksen ja Kuopio-Nilsiä yhdistymis-hallituksen jäsen (kd.)

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikkumattomuutta vastaan kaikin mahdollisin keinoin

Opiskelijoita kuultava paremmin

Aktiivimalli on kumottava

Eroon eläkeläisköyhyydestä

Piensijoittajille viime metrien ilouutinen

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen on keinoja

Työrauhan puute uhka oppimistuloksille

Ei seikkailupuistoa vaan hotelli

Lopulliset hyvästitkö venyttelylle?

Valtakunnallinen vitsaus, joka vaikuttaa monella tasolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.