Vaaralliset klemmarit

Eikö nuo vaaralliset klemmarit pitäisi kieltää? Ne aiheuttavat monien asiakirjojen häviämisen ja joutumisen vääriin paikkoihin, kuten viimeksi Kuopion terveyskeskuksen vastaanotolla.

Tutustuin ”klemmarikuolemaan” entisen kouluhallituksen kanssa asioidessani. Olin lähettänyt sinne tutkimuspyynnön. Kului vuosi. Kysyin asiani käsittelyn vaihetta. Kirjeeni löytyi saapuneiden diaariosta, mutta sen jälkeen ei mistään. Se oli kuulemma kokenut klemmarikuoleman: tarttunut toiseen paperiin ja joutunut käsittelemättömänä ö-mappiin.

Lähetin kirjeen uudelleen ja odottelin muutaman kuukauden. Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan oli tehty virheitä. Huomautukseen ei kuitenkaan ole aihetta, koska kouluhallituksessa oli kiirettä ja ylitöitä muuton ja organisaatiouudistuksen takia.

Viime talvena pyysin itselleni epikriisiä hoidostani KYSissä. Se lähetettiin luvattani työterveyshuoltoon. Tietosuoja-asiamies vakuutti, että kirjallinen asiakirjapyyntöni ei ollut tulkinnanvarainen. Hän kehotti tekemään asiasta muistutuksen. Klinikan ylilääkäri vastasi, että mitään virhettä ei ollut tapahtunut.

Toisella KYSin osastolla pyysin, että minut merkitään salaiseksi potilaaksi, jolloin keskuksesta ei kerrota potilaan olevan sairaalassa. Hoitaja ei tehnyt merkintää. Muistutukseen klinikan ylilääkäri vastasi, että kyse on teknisestä virheestä: tietokone on tehnyt virheen. Lapsikin tietää, että tietokone ei tee virhettä!

Sain taannoin Kelalta kirjeen ihan oikealla nimelläni ja osoitteellani. Kuoressa oli toisen ihmisen lääkärintodistus. Ajattelin tiedottaa asiasta Kelaa valvovalle viranomaiselle, mutta sellaista ei löytynyt. Tietosuojavaltuutetun mukaan on tehty virhe, mutta sanktion antaminen ei kuulu heille. Voi tehdä rikosilmoituksen, jos tuntee kokeneensa vääryyttä. No, mehän tiedämme vastauksen: teko ei ollut tahallinen, tapahtui vain pieni virhe….

Mitä merkitystä on sellaisella lailla, jonka rikkomisesta ei seuraa sanktiota?

Hyvä sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilökunta, muistakaahan laittaa perusteluihin muutot ja organisaatiouudistukset! Niitähän siellä piisaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Etelä-Savo tarvitsee oman sote-maakunnan

Nostosilta ei ollut pakollinen

Olipa kerran kehitysmaa nimeltä Suomi

Maaseudut mahdollistavat kaupunkien olemassaolon

Voiko tärkeitä kirjeitä enää postittaa?

Kuuma linjaSiilinjärvellä sitten liityttiin Kuopion veteen. Yksin asuvan vuosikustannus nousi 110, 43 eurosta 238,95 euroon. Eipä hinta tippunut, vaikka näin lehdessäkin kehuttiin.

Mistä aloitetaan myymiset?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.