Vaatetehtaissa huonot työolot

Oletko koskaan vaatetta ostaessasi miettinyt, millaisissa oloissa se on valmistettu? Todennäköisesti moni on miettinyt sitä, mutta jättänyt asian sikseen. Lisäksi monikaan ei vaatetta ostaessaan tule ajatelleeksi vaatteiden ympäristökuormitusta, vaikka siitäkin puhutaan jatkuvasti.

Ihmisten täytyisi alkaa miettiä valintojaan ja muiden ihmisten oikeuksia tai muuten halpa työvoima lisääntyy ja ilmastonmuutos nopeutuu entisestään.

Monet vaatemerkit käyttävät halpaa työvoimaa. Vaikka merkki olisi kallis tai kankaat laadukkaita, se ei tarkoita, että vaatteet olisivat jotenkin eettisempiä tai parempia.

Aasiassa työntekijät ovat tottuneet pieneen palkkaan, koska ruoka ja asuminen on halpaa. Vaatetehtaissa normaali päiväpalkka on 5–8 euroa ja työpäivä voi kestää reippaasti yli kymmenen tuntia. Työ on vaarallista ja kuormittavaa.

Myös lapset työskentelevät esimerkiksi puuvillapelloilla ja värjäämöissä. Värjäämöissä käytettävät kemikaalit ovat hyvin myrkyllisiä, ja kunnollisiin suojavarusteisiin ei ole varaa.

Katsoin jonkin aikaa sitten sarjan nimeltä Verta, hikeä ja t-paitoja, jossa suomalaiset julkkikset lähtivät Myanmariin tutustumaan, miten vaatteita valmistetaan.

Sarja avasi silmiäni ja aloin miettiä, millaisia vaatteita oikeasti tarvitsen. Sen myötä olen vähentänyt esimerkiksi pikamuodin ostamista ja päätynyt ostamaan mahdollisimman kestäviä ja pitkäikäisiä vaatteita.

Ymmärsin, että vaaleat vaatteet kuluttavat vähemmän vettä ja ympäristöä. Mielestäni kaikkien pitäisi katsoa kyseinen sarja, jotta tajuttaisiin, kuinka huonoissa oloissa vaatteemme on valmistettu.

Jotta asiaan saataisiin muutosta, täytyy ihmisten shoppailutottumusten muuttua ja vaatteen hinnasta suurimman osan täytyy mennä sinne, missä vaate on valmistettu. Myös vaatteiden hintoja pitäisi nostaa, jotta työntekijät saisivat kohtuullista palkkaa työhönsä nähden. Lisäksi täytyy keksiä keinoja, joilla vaatteiden värjäys olisi ekologisempaa ja turvallisempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.