Vahvemmalle pohjalle

MTK:n Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallion räväkkä kannanotto ansaitsee vastineen (SS 5.10.).

Kesän EU-neuvotteluissa Suomi sai läpi ykköstavoitteemme siitä, että tuotantoon sidotut suorat EU-tuet ovat aiempaa selvästi laajemmin käytettävissä.

Tämä antaa hyvän perustan tukea erityisesti maidon ja naudanlihan tuotantoa, joille tuet ovat oloissamme erityisen tärkeät.

Maito- ja nautasektorin tukijärjestelmä Etelä-Suomessa on nyt vakaalla pohjalla, sillä se on ankkuroitu EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan.

Toisin kuin Kallio antaa ymmärtää, sika- ja siipikarjatalouden tuet eivät ole loppumassa. Näille tuille ollaan hakemassa nykyistä 20 vuotta sitten sovittua tulkinnanvaraista liittymissopimuksen artiklaa 141 vahvempi lainsäädännöllinen pohja.

Tätä uutta oikeuspohjaa on haettu parlamentin ja jäsenmaiden kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kotimaisen ruuantuotannon turvaamiseen käytettävissä olevaan rahamäärään tämä ratkaisu ei vaikuta. EU:lta tuleva rahoitus sovittiin Brysselissä rahoituskehysneuvotteluissa ja saavutettua tulosta kiiteltiin myös MTK:ssa.

Samoin kesäkuussa saavutettu sopu EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta sai myönteisen vastaanoton. Kotimaisesta rahoituksesta on sovittu hallituksen kehysneuvotteluissa.

Nyt rakennetaan tukijärjestelmää, jolla nämä rahat käytetään mahdollisimman tehokkaasti aktiivituottajien tukemiseen. Osa tukijärjestelmän elementeistä vaatii luvan Brysselistä, osa päätetään kotimaassa.

Joistakin kriittisistä ulostuloista 141-tuen suhteen tulee vääjäämättä mieleen, onko Suomen kansallisia tukia ollut pelastamassa ja niille uutta väylää etsimässä väärän puolueen toimijat.

Tämä siitäkin huolimatta, että nykyiset toimijat ovat keksineet kansallisen tuen maksuun uuden, innovatiivisen ratkaisun, joka nykytilaa paremmin turvaa Suomen oikeuden tukea kotimaista ruuantuotantoa.

Lenita Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.