Vakuutuslääketiede avattava kaikille tutuksi

Lakisääteistä tapaturmavahinkovakuuttamista hoitavat valtaosin yksityisesti vahinkovakuutusyhtiöt. Lääketieteellisiä seikkoja sisältävän korvauspäätöksen yhtiössä tekee vakuutuslääkäri. Päätöksiä kontrolloi vakuutuslakimies.

Vakuutuslääkärit käyttävät erittäin merkittävää julkista valtaa.

Vakuutuslääkärit toimivat kaikilla mahdollisilla portailla. He kirjoittavat lausuntoja myös yksityisvastaanotoilla.

Vakuutuslääkärit ovat johtavassa asemassa monissa kuntoutus- ja hoitolaitoksissa. He ovat tekemässä päätöstä mahdollisesta korvauksesta vakuutusyhtiössä.

He toimivat kirjallisesti ja suljetusti toimivan erityistuomioistuinjärjestelmän ratkai-sukokoonpanoissa ainoana sallittuna lääkärijäsenenä.

Oikeuden jäsenenä vakuutuslääkärin lausumat salataan asianomaiselta itseltään täysin laillisesti.

On vähintäänkin outoa, että samaan aikaan, kun vakuutuslääkäreiden asema on täysin ylivertainen, on vakuutus-alalla kova tarve salata vakuutuslääkäreiden nimet ja osallisuus päällekkäisiin rooleihin.

On sanomattakin selvää, että tilanne ei näytä oikeusturvan toteutumisen kannalta hyvältä. Siksi siitä mieluummin vakuutusalalla visusti vaietaan.

Vuosien ajan on vaadittu, että vakuutusyhtiöt hoitaisivat vapaaehtoisesti ajantasaiset ja riittävän kattavat tiedot julkista valtaa käyttävistä vakuutuslääkäreistään. Vain avoimesti toimien mahdolliset sidonnaisuudet tulevat selkeästi esille.

Kun potilas voi etukäteen varmistaa, onko hoitava lääkäri myös vakuutuslääkäri, ja missä muissa tehtävissä hän vaikuttaa, voi hän valita, haluaako hänet hoitoketjuunsa.

Olisi viimeinkin saatava vakuutuslääketieteestä avoin selvitys, miten ja millä perusteella potilaiden epäoikeudenmukaiseksi kokema tiedejärjestelmä toimii.

Vakuutusalan itsensä kertomana ja tiedottamana se onnistuu varmasti nopeimmin.

Petri Salo

Puheenjohtaja

Vammautuneiden elämän-hallinnan ja perhetyön tuki ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Jynkän koulun remontti ei näytä etenevän

Savonlinnan historia on myös Kuopion historiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.