Vakuutuslääketiede avattava kaikille tutuksi

Lakisääteistä tapaturmavahinkovakuuttamista hoitavat valtaosin yksityisesti vahinkovakuutusyhtiöt. Lääketieteellisiä seikkoja sisältävän korvauspäätöksen yhtiössä tekee vakuutuslääkäri. Päätöksiä kontrolloi vakuutuslakimies.

Vakuutuslääkärit käyttävät erittäin merkittävää julkista valtaa.

Vakuutuslääkärit toimivat kaikilla mahdollisilla portailla. He kirjoittavat lausuntoja myös yksityisvastaanotoilla.

Vakuutuslääkärit ovat johtavassa asemassa monissa kuntoutus- ja hoitolaitoksissa. He ovat tekemässä päätöstä mahdollisesta korvauksesta vakuutusyhtiössä.

He toimivat kirjallisesti ja suljetusti toimivan erityistuomioistuinjärjestelmän ratkai-sukokoonpanoissa ainoana sallittuna lääkärijäsenenä.

Oikeuden jäsenenä vakuutuslääkärin lausumat salataan asianomaiselta itseltään täysin laillisesti.

On vähintäänkin outoa, että samaan aikaan, kun vakuutuslääkäreiden asema on täysin ylivertainen, on vakuutus-alalla kova tarve salata vakuutuslääkäreiden nimet ja osallisuus päällekkäisiin rooleihin.

On sanomattakin selvää, että tilanne ei näytä oikeusturvan toteutumisen kannalta hyvältä. Siksi siitä mieluummin vakuutusalalla visusti vaietaan.

Vuosien ajan on vaadittu, että vakuutusyhtiöt hoitaisivat vapaaehtoisesti ajantasaiset ja riittävän kattavat tiedot julkista valtaa käyttävistä vakuutuslääkäreistään. Vain avoimesti toimien mahdolliset sidonnaisuudet tulevat selkeästi esille.

Kun potilas voi etukäteen varmistaa, onko hoitava lääkäri myös vakuutuslääkäri, ja missä muissa tehtävissä hän vaikuttaa, voi hän valita, haluaako hänet hoitoketjuunsa.

Olisi viimeinkin saatava vakuutuslääketieteestä avoin selvitys, miten ja millä perusteella potilaiden epäoikeudenmukaiseksi kokema tiedejärjestelmä toimii.

Vakuutusalan itsensä kertomana ja tiedottamana se onnistuu varmasti nopeimmin.

Petri Salo

Puheenjohtaja

Vammautuneiden elämän-hallinnan ja perhetyön tuki ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.