Vale, emävale, Fimean lääketilasto

Suomen talous on madellut taantumassa jo vuosia. Lääkkeiden kokonaismyynti kasvaa silti tasaisen tappavaa tahtia noin 3 prosenttia vuodessa. Fimean ja Kelan marraskuussa julkaisemassa Suomen lääketilastossa 2014 kuitenkin hehkutetaan, että nyt lääkemyyntikin on kasvanut vain 0,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Apteekkariliitto tviittasi oitis: ”Myynnin kasvu on nyt taittunut”.

Muutamaa päivää myöhemmin Fimean verkkotiedotteeseen ilmestyi lisäys: ”Vuoden 2014 luvut eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia edellisten vuosien myyntilukujen kanssa, sillä vuonna 2014 lääkkeiden vähittäismyyntihinnan määrittävää lääketaksaa muutettiin.”

Tuosta ei ota selvää Erkkikään. Jos luvut eivät ole vertailukelpoisia, on järjetöntä verrata niitä toisiinsa. Helsinkiläisille Fimean huippuasiantuntijoille taisi tulla kiire leikkaa-liimaa-julkaisun kanssa. Kirja vilisee muitakin virheitä.

Apteekkien kokonaismyynti on samaisen julkaisun mukaan kasvanut reilusti yli 3 prosenttia. Vaikka apteekit muuntuvat vauhdilla sekatavarakaupoiksi, lääkkeiden myynti nappaa kuitenkin edelleen valtaosan niiden liikevaihdosta. Etenkin, kun monet apteekkarit ovat siirtäneet yleisen kauppatavaran myynnin apteekin suojissa piileskelevien osakeyhtiöiden piikkiin, turhia veroja välttääkseen.

Fimean aiemmin syksyllä julkaisema, ylijohtaja Sinikka Rajaniemen väheksymien kuopiolaisten asiantuntijoiden laatima apteekkitalousselvitys antaa apteekkien lääkemyynnin kasvuksi myös kolmisen prosenttia.

Lääketeollisuuden tilaston mukaan puolestaan lääkevalmisteiden tukkumyynti kasvoi yli 4 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2014.

Kun reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnan laskentaperusteita muutettiin vuoden 2014 alusta, niin reseptilääkkeitä halpuutettiin keinotekoisesti siirtämällä osa lääkkeen hinnasta reseptin toimitusmaksuun, pari euroa per resepti.

Muutos oli suunniteltu kustannusneutraaliksi, eli sillä ei pitänyt olla suurta vaikutusta potilaiden kokonaisuutena maksamiin lääkekustannuksiin, apteekkien lääkemyyntiin tai Kelan lääkekorvauksiin.

Kun reseptejä toimitettiin vuonna 2014 reilut 53 miljoonaa, tarkoittaa tämä yli sadan miljoonan euron pottia – joka siis Fimean tilastonikkareilta oli unohtunut!

Ylijohtaja Rajaniemi: Paljonko lääkkeiden kokonaismyynti oikeasti kasvoi vuonna 2014? Jos kasvu on muuta kuin Fimean edelleen ilmoittama 0,3 prosenttia, kuka teki päätöksen, että virheellistä lukua ei oikaista, vaan selitellään lukuja vertailukelvottomiksi?

Onko lääkkeiden vajaan kolmen miljardin kokonaismyynti niin vähäpätöinen asia, että kansalaisten, median tai päätöksentekijöiden ei tarvitse tietää oikeita muutoslukuja? Eikö Fimeassa toimita virkavastuulla? Alexander Stubb (kok.) teki pienemmän laskuvirheen kuin Fimea, mutta on viime viikot pyydellyt päätoimisesti anteeksi.

Markku Myllykangas

Dosentti

Itä-Suomen yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.