Valheilla voittoon

Populismi valtaa alaa politiikassa. Kansa hurmaantuu taitavasta puolitotuuksiin perustuvasta puheesta.

Valheiden paljastuttua myöhemmin useinkaan peruutusvaihdetta ei ole, ja moni äänestäjä kokee tulleensa höynäytetyksi. Puheessa on aina mukana nationalismia, tunnetta ja lupauksia parannuksista kansan elinolosuhteisiin.

Usein nimetään syyllinen tai syyllisetkin, jotka ovat kiviriippa kehityksen tiellä. Suurten päättäjien käyttäessä vilunkiaan voitokkaasti se leviää syövän tavoin pienempiin päättäjiin ja lopulta kansan moraaliin.

Vanhuksilta ja muuten haavoittuvassa asemissa olevilta ihmisiltä kerätään petoksilla ja erilaisilla hämärillä lupauksilla rahaa. Poliisitutkintaan niistä päätyy todella pieni osa.

Omakotitalojen asukkaat ovat jatkuvan myyntimyllytyksen alaisia. Kaikki eivät kykene vastustamaan ylihintaisia ja usein tarpeettomiakin remontteja. Peliautomaatit imevät usein juuri pienituloisten ihmisten rahat voittamisen toivossa, jota ei kuitenkaan tule.

Some-maailma on vaarallinen etenkin ikääntyneille. Rikolliset ovat taitavia manipulaattoreita ja löytävät verukkeita avatakseen vanhusten rahahanat.

Ikäihmiset ovat eläneet aikana, jolloin kuuliaisuus ja rehellisyys olivat arvossaan. Kodeissa ei useinkaan lukittu ulko-ovia. Harja poikittain ulko-ovella riitti viestittämään, että ei olla kotona.

Liiasta kuuliaisuudesta ja luottamisesta on tullut monelle suoranainen taakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.