Vallan rajoja testataan

Pohjoissavolaisessa mediassa on julkaistu kevään ja kesän mittaan uutisia sekä mielipiteitä, joissa useat kuntalaiset sekä johtavat poliittiset päättäjät ovat olleet huolissaan demokratian tilasta.

Perusteltua aihetta huolestumiseen on, sillä elämme ajassa jossa johtamistrendien avulla viranhaltijat purkavat kuntalaisten oikeutta päättää omista asioistaan. Demokratia heikentyy.

Kunnassa viranhaltijoiden tehtävänä on päätöksenteon valmistelu ja päätösten toimeenpano, joihin tarvitaan lainsäädännön, palvelutuotannon sekä johtamisen osaamista.

Jotta kuntalaisten etu toteutuu poliittisessa päätöksenteossa parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan viranhaltijoilta yhteistyötaitoja ja poliittisilta päättäjiltä omistautumista asialle.

Tosiasia kuitenkin on, että poliitikot ovat riippuvaisia siitä tiedosta, jota johtavat viranhaltijat heille tuottavat. Koska viranhaltioilla on tiedollinen ylivalta poliitikoihin, tulee viranhaltijoiden olla vilpittömiä ja riippumattomia päätöksentekoa valmistellessaan.

Poliittinen päättäjä ei voi kuin luottaa viranhaltijoiden valmisteluun.

On hyvä huomata, että poliitikko ja viranhaltija eivät ole toistensa vastapuolia, vaan myötäpuolia yhteisine tavoitteineen. Hyvällä keskinäisellä yhteistyöllä päätöksenteko ja valta pysyvät demokratialla, eli meillä kuntalaisilla, jolloin viranhaltijat voivat keskittyä palvelutuotannon johtamiseen.

Entäpä jos valtaa ja toimivaltuuksia siirretään poliittisesta päätöksenteosta yksittäisille viranhaltijoille, jotka ottavat päätöksenteon omiin käsiinsä.

Viranhaltijavetoisen toimivaltakeskityksen seurauksena voi olla organisaation ketteryyden ja tehokkuuden parantuminen. Varsinkin tehokkuus koetaan tavoittelemisen arvoiseksi.

Toisaalta vallan siirtämisessä politiikasta viranhaltijoille voidaan myös epäonnistua. Mitä on tehtävissä, kun huomataan vallan siirtämisen olleen virhe?

Valtaa on erittäin vaikea ottaa takaisin, kun sen kerran on luovuttanut. Valtansa rajoja on Kuopion valtuusto ihmetellyt kalahalliin liittyvässä keskustelussa.

Tilanne ei helpotu, jos viranhaltijat vielä kaiken lisäksi toimivat poliittisesti valittujen luottamushenkilöiden erottamiseksi tehtävistään. On uskomatonta, että näin tapahtui keväällä Varkaudessa.

Poliitikot valitsevat ja erottavat viranhaltijat, tietääkseni asia ei ole toisinpäin.

Johtavilla viranhaltijoilla on valtava vastuu ja riittävästi tekemistä operatiivisessa johtamisessa. Poliittinen päätöksenteko on viranhaltijan tuki operatiivisen johtamisen toteuttamisessa.

Optimaalista rajanvetoa viranhaltijoiden ja poliitikkojen välillä tulee tavoitella jatkossakin, sillä valta kuuluu demokratialle ja viranhaltijat pysykööt lestissään.

Lari Tiikasalo Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.