Valmis kuopattavaksi

Irlantilaiset hylkäsivät EU:n perussopimuksen. Jäsenmaiden johtajat eivät löytäneet Brysselin huippukokouksessakaan juhannuksen alla ongelmaan ratkaisua. Perussopimuksen etenemisen hyydyttivät Irlannin perustuslaki ja EU:n omat säännöt. EU-maiden johtajien pitäisi tunnustaa tosiasiat ja kuopata perussopimus. Raato mikä raato.

Irlanti on EU:n ainoa jäsenmaa, jonka perustuslain mukaan EU:n perussopimuksesta on järjestettävä kansanäänestys.

Perussopimus on vastatuulessa myös Tshekissä, jossa se on valtiosääntötuomioistuimen arvioitavana. Tshekin presidentti Vaclav Klaus on ehtinyt jo julistaa perussopimuksen kuolleeksi.

Suomessa ei kansaa uskallettu kuulla. Minne katosi vihreiden kansanäänestysinto? Kansanäänestyksen tulos olisi todennäköisesti ollut hylkäävä.

Suomalaiset eivät tunne perussopimuksen sisältöä. Siitä ei ole käyty keskusteluja. Äänestäjät eivät olisi tienneet mistä on kysymys.

Eduskunnan kiire hyväksyä perussopimus ennen Irlannin kansanäänestystä ihmetyttää. Erityistä ihmetystä herättää se, että viisi Vasemmistoliiton kansanedustajaa puolueen puheenjohtaja Martti Korhosen johdolla äänestivät perussopimuksen hyväksymisen puolesta. Hyväksymistä kannatti neljän muun lisäksi myös Kuopion vaalipiirin vasemmistoliittolainen Erkki Virtanen.

Sosiaalidemokraateista vasemmalla olevat eurooppalaiset puolueet ovat yleensä vastustaneet EU:n perussopimusta. Sitä on pidetty perussisällöltään läpeensä uusliberalistisena ja militaristisena.

Sen hyväksyminen pohjustaisi tien yhä laajempaan julkisten palvelujen yksityistämiseen, työntekijöiden oikeuksien heikentämiseen ja valtion valvonnan pienentämiseen kauppapolitiikassa.

Ensi kesänä ovat vuorossa EU- vaalit. Kuinka monta jäsentä parlamenttiin valitaan, montako komissaaria? Valitaanko EU:lle presidentti ja ulkoministeri? Kukaan ei tunnu tietävän.

Taito Taskinen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Mikä on tärkeysjärjestys?

Työeläkkeet eivät voi seurata ansiotason nousua

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.