Valmis kuopattavaksi

Irlantilaiset hylkäsivät EU:n perussopimuksen. Jäsenmaiden johtajat eivät löytäneet Brysselin huippukokouksessakaan juhannuksen alla ongelmaan ratkaisua. Perussopimuksen etenemisen hyydyttivät Irlannin perustuslaki ja EU:n omat säännöt. EU-maiden johtajien pitäisi tunnustaa tosiasiat ja kuopata perussopimus. Raato mikä raato.

Irlanti on EU:n ainoa jäsenmaa, jonka perustuslain mukaan EU:n perussopimuksesta on järjestettävä kansanäänestys.

Perussopimus on vastatuulessa myös Tshekissä, jossa se on valtiosääntötuomioistuimen arvioitavana. Tshekin presidentti Vaclav Klaus on ehtinyt jo julistaa perussopimuksen kuolleeksi.

Suomessa ei kansaa uskallettu kuulla. Minne katosi vihreiden kansanäänestysinto? Kansanäänestyksen tulos olisi todennäköisesti ollut hylkäävä.

Suomalaiset eivät tunne perussopimuksen sisältöä. Siitä ei ole käyty keskusteluja. Äänestäjät eivät olisi tienneet mistä on kysymys.

Eduskunnan kiire hyväksyä perussopimus ennen Irlannin kansanäänestystä ihmetyttää. Erityistä ihmetystä herättää se, että viisi Vasemmistoliiton kansanedustajaa puolueen puheenjohtaja Martti Korhosen johdolla äänestivät perussopimuksen hyväksymisen puolesta. Hyväksymistä kannatti neljän muun lisäksi myös Kuopion vaalipiirin vasemmistoliittolainen Erkki Virtanen.

Sosiaalidemokraateista vasemmalla olevat eurooppalaiset puolueet ovat yleensä vastustaneet EU:n perussopimusta. Sitä on pidetty perussisällöltään läpeensä uusliberalistisena ja militaristisena.

Sen hyväksyminen pohjustaisi tien yhä laajempaan julkisten palvelujen yksityistämiseen, työntekijöiden oikeuksien heikentämiseen ja valtion valvonnan pienentämiseen kauppapolitiikassa.

Ensi kesänä ovat vuorossa EU- vaalit. Kuinka monta jäsentä parlamenttiin valitaan, montako komissaaria? Valitaanko EU:lle presidentti ja ulkoministeri? Kukaan ei tunnu tietävän.

Taito Taskinen Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kokoomus jekutti keskustaa

Äänestäjän vinkkilista

Saattohoito osa hyvää hoitoa

Miten pelastaa Kanttila?

Suurin linjavalinta on, kenen ehdoilla talouspolitiikkaa tehdään

Stoppi kuluttajan kyykytykselle

Suojellaanko maaseutu hengiltä?

Verenvaihdolla kohti toimivampaa eduskuntaa

Turpeentuotannosta on pidettävä kiinni

Pääsisinkö lääkäriin, onko rahaa maksaa vuokra?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.