Valtuutetun ääni ei kuulu

Kuopion kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Matti Mänttäri (sd.) kirjoitti valtuuston vallan karkaamisesta.

Pienissä kunnissa, joiden valtuustoissa istuu keskustaenemmistö, tilanne on vieläkin heikompi. Valtuutettujen ääni ei kuulu, vaikka valtakirja kuntalaisten kannalta tärkeiden asioiden hoitamiseen on vaalien kautta saatu.

Siilinjärveläinen kunnanvaltuutettu Raija Hassinen (vas.) kiinnitti huomiota lautakuntatyöskentelyyn. Hänen mukaansa ei edes lautakunnassa päätetä, vaan virkamiehet valmistelevat sikäli valmiin esityksen, ettei siihen enää ole lautakunnassa puuttumista.

Kunnanjohtaja, hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat - usein samasta puolueesta - sopivat ennakkoon asioista. Puoluekuri pitää huolen siitä, että asiat saadaan myös vietyä läpi. Yksittäisen valtuutetun tai pienen ryhmän mielipiteillä ei ole mitään merkitystä.

Alhaisen äänestysten määrän väitetään kertovan päättäjien hyvästä yhteishengestä. Unohdetaan, että äänestykset ovat osa kuntademokratiaa.

Matti Mänttäri nostaa esiin myös valtuustoaloitteet, todeten niiden saavan usein käsittelyportaissa jopa ylimielisen kohtelun. Totta on.

Keiteleellä vasemmistopuolueiden aloitteita on jätetty tyystin käsittelemättä tai käsittelyä on viivästytetty niin kauan, että ne menettävät ajankohtaisuutensa. Kuntalaisten edun ajaminen jää olemattomaksi.

Kuntajohtajien puheenjohtajan Arto Lepistön mukaan valtuustoaloitteet ovat jäänne hevosvetoiselta ajalta. Hän vaatii, että aloitteen allekirjoittajina pitää olla vähintään 1/3 valtuutetuista.

Jos näin olisi ollut Keiteleellä jo edellisellä valtuustokaudella, vasemmistolaiset eivät olisi voineet tehdä yhtään aloitetta.

Lepistö vaatii, että aloitteet käsitellään talousarvion käsittelyn yhteydessä. Tällöin lukuisiin aloitteisiin voitaisiin vastata toteamuksella, että talousarvio ei sisällä määrärahoja aloitteen toteuttamiseen, toteaa Lepistö. Täydellinen vallansiirto valtuutetuilta johtaville viranhaltijoille.

Valtuustojen menetetyn päätösvallan takaisinsaanti on useita vaalikausia kestävä prosessi. Sen onnistumista vauhdittaisi kuntajohtajien palkkaaminen tuoleilleen vain valtuustokauden ajaksi ja tehtävien hoidon tasoa mitattaisiin neljän vuoden välein.

Veli-Pekka Jääskeläinen Kunnanvaltuutettu (sd.) Keitele

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.