Vammais-neuvostot vireille

Uudessa kuntalaissa on monia hyviä lähidemokratiaa ja kuntalaisten osallisuutta vahvistavia uudistuksia. Yksi näistä on vammaisneuvostojen perustaminen ja toiminnan tuleminen lakisääteiseksi.

Vammaisneuvostot ovat nyt vammaisten henkilöiden asioita edistävinä ja valvovina toimieliminä itsenäisessä ja yhdenvertaisessa asemassa nuorisovaltuustojen ja vanhusneuvostojen rinnalla.

Eri kuntalaisryhmien kuulemisen, osallisuuden, vuorovaikutuksen, vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen heitä itseään koskevissa asioissa on uuden kuntalain kirjaimessa ja hengessä yhä selvemmin esillä. Nyt myös vammaisneuvostot voivat itsenäisemmin vaikuttaa vammaisten henkilöiden hyvinvointiin, terveyteen, osallisuuteen, elinympäristöön, asumiseen, liikkumiseen, päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen tai muihin heidän tarvitsemiinsa palveluihin ja niiden suunnitteluun.

Uusi laki turvaa vammaisneuvostojen asemaa ja toimintamahdollisuuksia myös kunta- ja sote-uudistuksessa. Kunta- ja palvelurakenteiden muutokset saattaisivat tuoda haasteita myös vammaisten henkilöiden palveluihin. Heidän aiempaa vahvempaa kuulemistaan voidaan heidän oikeusturvansa, vammaispoliittisen ohjelmatyön ja kuntasuunnittelun näkökulmista pitää perusteltuna.

Vammaisneuvostoihin esitetään valittavaksi vammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa sekä eri vammaisjärjestöjen riittävän laajapohjainen ja asiantunteva edustus. Kunnat voivat järjestää vammaisneuvoston toiminnan joko yksin tai useamman kunnan kanssa yhdessä.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) teki tämän lakiesityksen puolesta hartiavoimin töitä edellisellä eduskuntakaudella. Aloite sai yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen ja ministeri Paula Risikko (kok.) muutti lakiesitystä vielä kalkkiviivoilla lakialoitetta puoltavan lausunnon saavuttua ministeriöstä.

Arja Juvonen toteaa, että esityksen merkitys vammaisten yhdenvertaisuuden parantamisen kannalta on valtaisa. Vammaisneuvostoja toimeenpantaessa vammaisten omaisten ja vammaisten henkilöiden ääni saadaan aiempaa paremmin kuuluviin. Asian toimeenpano myös kuntatasolla on tärkeää.

Risto Simonen

Vesanto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.