Vammais-neuvostot vireille

Uudessa kuntalaissa on monia hyviä lähidemokratiaa ja kuntalaisten osallisuutta vahvistavia uudistuksia. Yksi näistä on vammaisneuvostojen perustaminen ja toiminnan tuleminen lakisääteiseksi.

Vammaisneuvostot ovat nyt vammaisten henkilöiden asioita edistävinä ja valvovina toimieliminä itsenäisessä ja yhdenvertaisessa asemassa nuorisovaltuustojen ja vanhusneuvostojen rinnalla.

Eri kuntalaisryhmien kuulemisen, osallisuuden, vuorovaikutuksen, vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen heitä itseään koskevissa asioissa on uuden kuntalain kirjaimessa ja hengessä yhä selvemmin esillä. Nyt myös vammaisneuvostot voivat itsenäisemmin vaikuttaa vammaisten henkilöiden hyvinvointiin, terveyteen, osallisuuteen, elinympäristöön, asumiseen, liikkumiseen, päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen tai muihin heidän tarvitsemiinsa palveluihin ja niiden suunnitteluun.

Uusi laki turvaa vammaisneuvostojen asemaa ja toimintamahdollisuuksia myös kunta- ja sote-uudistuksessa. Kunta- ja palvelurakenteiden muutokset saattaisivat tuoda haasteita myös vammaisten henkilöiden palveluihin. Heidän aiempaa vahvempaa kuulemistaan voidaan heidän oikeusturvansa, vammaispoliittisen ohjelmatyön ja kuntasuunnittelun näkökulmista pitää perusteltuna.

Vammaisneuvostoihin esitetään valittavaksi vammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa sekä eri vammaisjärjestöjen riittävän laajapohjainen ja asiantunteva edustus. Kunnat voivat järjestää vammaisneuvoston toiminnan joko yksin tai useamman kunnan kanssa yhdessä.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) teki tämän lakiesityksen puolesta hartiavoimin töitä edellisellä eduskuntakaudella. Aloite sai yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen ja ministeri Paula Risikko (kok.) muutti lakiesitystä vielä kalkkiviivoilla lakialoitetta puoltavan lausunnon saavuttua ministeriöstä.

Arja Juvonen toteaa, että esityksen merkitys vammaisten yhdenvertaisuuden parantamisen kannalta on valtaisa. Vammaisneuvostoja toimeenpantaessa vammaisten omaisten ja vammaisten henkilöiden ääni saadaan aiempaa paremmin kuuluviin. Asian toimeenpano myös kuntatasolla on tärkeää.

Risto Simonen

Vesanto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ikuista välinputoajaa onnisti viimein

Hyvä rakentamistapa ei ole mielipideasia

Kirkkokeräys saanut kannustavaa tukea

Maksut jatkuvaan seurantaan

Olemme velassa luonnolle ja elämälle

Lopettaminen ennakoitava hyvin

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Kaatuminen oli onneton ratkaisu

Lääkäripalvelut maksuttomiksi ja maksukatot yhdistettävä

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.