Vapaat turvattava

Omaishoitajilla on ongelmia saada pidettyä lakisääteisiä vapaapäiviään, koska toimivia hoitorinkejä ei ole. Palveluseteleillä ja satunnaisilla avuilla joitakin päiviä autetaan, mutta kokonaisvaltainen turvaverkosto puuttuu.

Olen laittanut aloitteen Ylä-Savon Sotelle, että saisimme kotihoitotiimin tai ainakin lisää hoitajia palkattua omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien turvaamiseksi. Hoitajat tekisivät asiakkaan luona vapaapäivien hoitotyön, niin että omaishoitaja saisi levähtää ja irrottautua hoitovastuustaan.

Hoidettavan intervallijaksot hoitokodeissa ja laitoksissa ovat huomattavasti kalliimpaa kuin hoito kotona, vaikka soveltuvat joillekin erittäin hyvin.

Valitettavan usein hoidettava ei halua lähteä pois kotoaan ja näin ollen hoitajan lepopäivät jäävät käyttämättä. Vapaapäivillä on suuri merkitys hoitajan jaksamisen kannalta.

Muisti- ja monisairaille ikäihmisille omassa kodissa tapahtuva hoito olisi luonnollisempaa. Kotihoitotiimi hoitajineen ja kotisairaanhoitajineen olisi omaishoitajia lähellä tuoden turvaverkoston arkeen. Moni hoitaja ja on yksin hoidettavansa kanssa, eikä pääse edes kaupassa käymään, ellei saa naapuria tai sukulaistaan siksi aikaa, puhumattakaan silloin kun hoitaja itse sairastuu.

Nyt kun olemme ottaneet askeleen lapsiperheiden arjen turvaamiseksi palkkaamalla lisähenkilöstöä perhetyöhön, voisimme olla edelläkävijöitä myös tässä, ja lähteä turvaamaan omaishoitajien arkea koko Suomessa.

Kati Åhman-Kuosmanen

Iisalmen kaupunginvaltutettu (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.