Vapaat turvattava

Omaishoitajilla on ongelmia saada pidettyä lakisääteisiä vapaapäiviään, koska toimivia hoitorinkejä ei ole. Palveluseteleillä ja satunnaisilla avuilla joitakin päiviä autetaan, mutta kokonaisvaltainen turvaverkosto puuttuu.

Olen laittanut aloitteen Ylä-Savon Sotelle, että saisimme kotihoitotiimin tai ainakin lisää hoitajia palkattua omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien turvaamiseksi. Hoitajat tekisivät asiakkaan luona vapaapäivien hoitotyön, niin että omaishoitaja saisi levähtää ja irrottautua hoitovastuustaan.

Hoidettavan intervallijaksot hoitokodeissa ja laitoksissa ovat huomattavasti kalliimpaa kuin hoito kotona, vaikka soveltuvat joillekin erittäin hyvin.

Valitettavan usein hoidettava ei halua lähteä pois kotoaan ja näin ollen hoitajan lepopäivät jäävät käyttämättä. Vapaapäivillä on suuri merkitys hoitajan jaksamisen kannalta.

Muisti- ja monisairaille ikäihmisille omassa kodissa tapahtuva hoito olisi luonnollisempaa. Kotihoitotiimi hoitajineen ja kotisairaanhoitajineen olisi omaishoitajia lähellä tuoden turvaverkoston arkeen. Moni hoitaja ja on yksin hoidettavansa kanssa, eikä pääse edes kaupassa käymään, ellei saa naapuria tai sukulaistaan siksi aikaa, puhumattakaan silloin kun hoitaja itse sairastuu.

Nyt kun olemme ottaneet askeleen lapsiperheiden arjen turvaamiseksi palkkaamalla lisähenkilöstöä perhetyöhön, voisimme olla edelläkävijöitä myös tässä, ja lähteä turvaamaan omaishoitajien arkea koko Suomessa.

Kati Åhman-Kuosmanen

Iisalmen kaupunginvaltutettu (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.