Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Varhaiskasvatuksessa on eletty useita muutoksen vuosia. Tuleekin pohtia tarkasti, ovatko tehdyt muutokset olleet hyviä ja tarpeellisia.

Varhaiskasvatuksen opettajien määrää on haluttu nostaa suhteessa lastenhoitajien määrään. Pääkaupunkiseudulla on jo nyt huutava pula varhaiskasvatuksen opettajista. Tällä toimintakaudella on ollut pula myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajista.

Pieni palkka ja alati kasvavat vaatimukset ovat ajaneet nykyiseen tilanteeseen. Henkilöstöpula koskettaa jokaista työntekijää, jos sijaisia ei ole saatavilla. Kuka haluaa tehdä työtä, johon on motivoitunut ja valmistautunut vastuullisesti, ja josta on lopulta tullut sijaispulassa liukuhihnatyötä? Kaikki ajatukset lämpimästä ja rauhallisesta kohtaamisesta täytyy toisinaan unohtaa arjessa.

Monet kunnat ovat laatineet kevään aikana erilaisia kavennettuja varhaiskasvatuksen opettajan tehtävän vaativuuden arvioita. Tällä tavoin työnantaja voi maksaa pienempää palkkaa epäpätevälle opettajalle, usein lastenhoitajalle. Tehtävien on kuitenkin muututtava tosiasiallisesti, eli eroa tehtävissä on oltava muuallakin kuin vain paperilla, jotta pienempi palkka on oikeutettu.

Palkan ollessa pienempi kuin varsinaisella varhaiskasvatuksen opettajalla, on työntekijän pyydettävä nähtäväksi tehtävänkuvaus, jossa näkyvät nämä suppeammat tehtävät. Erojen huomaaminen ja esiin nostaminen jää liian usein työntekijän arvioitavaksi.

Useita varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on ollut kuluneella kaudella opettajan tehtävissä ja sama näyttää jatkuvan ensi syksynä. Riittääkö 11 vuotta siihen, että uuden varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstörakenne saavutetaan? Vai olisiko viisasta tarkastella henkilöstörakennetta uudelleen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vehnän poliittinen painoarvo kasvaa väestönkasvun myötä

Koulutus ei ratkaise ongelmaa

Kilpailuja ei saa häiritä edes piloillaan

Kodeilla on vastuu

Tarvitaan sekä asennemuutosta että poliittisia päätöksiä

11 naista ja 33 lasta eivät ole uhka

Taustalla tarkka harkinta

Laatua monilla eri keinoilla

Kuoppaista kanavankatselua

Lapsivaikutusten arvioinnin oltava järjestelmällistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.