Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Varhaiskasvatuksessa on eletty useita muutoksen vuosia. Tuleekin pohtia tarkasti, ovatko tehdyt muutokset olleet hyviä ja tarpeellisia.

Varhaiskasvatuksen opettajien määrää on haluttu nostaa suhteessa lastenhoitajien määrään. Pääkaupunkiseudulla on jo nyt huutava pula varhaiskasvatuksen opettajista. Tällä toimintakaudella on ollut pula myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajista.

Pieni palkka ja alati kasvavat vaatimukset ovat ajaneet nykyiseen tilanteeseen. Henkilöstöpula koskettaa jokaista työntekijää, jos sijaisia ei ole saatavilla. Kuka haluaa tehdä työtä, johon on motivoitunut ja valmistautunut vastuullisesti, ja josta on lopulta tullut sijaispulassa liukuhihnatyötä? Kaikki ajatukset lämpimästä ja rauhallisesta kohtaamisesta täytyy toisinaan unohtaa arjessa.

Monet kunnat ovat laatineet kevään aikana erilaisia kavennettuja varhaiskasvatuksen opettajan tehtävän vaativuuden arvioita. Tällä tavoin työnantaja voi maksaa pienempää palkkaa epäpätevälle opettajalle, usein lastenhoitajalle. Tehtävien on kuitenkin muututtava tosiasiallisesti, eli eroa tehtävissä on oltava muuallakin kuin vain paperilla, jotta pienempi palkka on oikeutettu.

Palkan ollessa pienempi kuin varsinaisella varhaiskasvatuksen opettajalla, on työntekijän pyydettävä nähtäväksi tehtävänkuvaus, jossa näkyvät nämä suppeammat tehtävät. Erojen huomaaminen ja esiin nostaminen jää liian usein työntekijän arvioitavaksi.

Useita varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on ollut kuluneella kaudella opettajan tehtävissä ja sama näyttää jatkuvan ensi syksynä. Riittääkö 11 vuotta siihen, että uuden varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstörakenne saavutetaan? Vai olisiko viisasta tarkastella henkilöstörakennetta uudelleen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tehottomuus piiloon?

Eri mieltä, vaikka en ymmärrä

Toiminnan ja talouden moniottelija

Runsaasti hyötyjä saatavilla, mutta myymään ei pidä lähteä

Perustelut veronkorotuksiin ontuvat pahasti

Veljeä ei saa jättää myöskään rauhan aikana

Vallasta luopuminen näkyy olevan vaikeaa

Tämäkö on sitä uskottavaa politiikkaa?

Itsenäisyyden sävyerot ovat tasaantumassa

Ei Rinnettä tunnustelijaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.