Varmistettujen tartuntojen määrä ei vastaa todellisuutta

THL.n raportoinnissa, joka on pohjana hallituksen toimille viruksen leviämisen suhteen, on se ongelma, että varmistettujen virustartuntojen määrä ei vastaa todellisten tartuntojen määrää.

Testausta ei tehdä muun muassa edes monille hoitohenkilökunnan ihmisille, jotka ovat varmoja, että heillä on tartunta. Jo pari viikkoa on Uudenmaan alueella kielletty ihmisten meno terveysasemille tai sairaalaan, jos he epäilevät saaneensa tartunnan: kansalaisten täytyy eristää itsensä ja hakeutua hoitoon vasta, jos on niin sanotusti hengenlähtö lähellä.

Jos suurinta osaa ei testata, ei voida myöskään saada mitään testituloksia, joita esittää osana todellista tilannekuvaa.

THL on tästä syystä sanonut, että tartuntoja saaneiden määrä on arvioidusti 20–30 kertaa suurempi, mutta koska tämä on vain niin sanottu karkea arvio, hallituskaan ei ole voinut sen pohjalta toimia nopeammin ja panna kerralla tiukempia rajoituksia esimerkiksi maan sisällä tapahtuvan liikkuvuuden säätelyyn.

Vaikka on uutisoitu, että Kainuussa ei ole THL:n mukaan todettu yhtään virustartuntaa, niin se ei tarkoita, etteikö alueella olisi tartunnan saaneita: he ovat todennäköisesti sen verran älykkäitä ihmisiä, että ovat osanneet jo pienten oireiden ilmetessä eristäytyä omiin oloihinsa.

Tästä syystä, kuten esimerkiksi 23.3. Ylen erikoislähetyksessä sanottiin suoraan, on jokaisen vastuulla noudattaa poikkeustilaa ja olla liikkumatta kotikulmilta mihinkään sekä pitää jo kahden metrin turvaväliä toisiin, etenkin jos on pieniäkin flunssaoireita.

Suurempi suru on menettää henkiä liian aikaisin viruksen vuoksi kuin olla esimerkiksi kaksi viikkoa etäällä ystävistä tai tutuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.