Verotus rasittaa loppupäätä

On pelkästään hyvä, että elintarvikekauppaan liittyvät asiat herättävät keskustelua. Olisi kuitenkin hyvä erottaa mielipiteet tosiasioista.

Suomalaisen ruokakaupan keskittyminen ei tarkoita, ettei kilpailua olisi tai että kauppa voisi hinnoitella tuotteensa täysin omavaltaisesti. Suomessa elintarvikkeiden hintakehitys on ollut vuodesta 2005 Eurostatin mukaan keskimääräistä eurooppalaista tasoa alhaisempi.

Kaupan osuus elintarvikeketjussa hoidettavista tehtävistä on vuodesta 1995 alkaen jatkuvasti kasvanut. Se on luonteva selitys sille, että jotain muutosta prosenttijakaumissa pitäisikin näkyä.

Kustannuksia ovat kasvattaneet etenkin elintarvikeketjun loppupäähän kasautuva verotus sekä yhä suurempi osaa elintarvikeketjun logistiikasta.

Kauppa ei ole ruokaketjun staattinen välivarasto, vaan sillä on ketjussa oma tärkeä vastuunsa.

Tämä vastuu ulottuu takahuonetta pidemmälle. Valmistajalta aina asiakkaan ruokapöytään asti.

Me PeeÄssässä vastaamme sataprosenttisesti esimerkiksi maito-, leipä ja lihatuotteiden käsittelystä myymälässä ja myös valtaosa loppujakelusta hoidetaan itse.

Kauppa myös vastaa tuotteiden turvallisuudesta asiakkaille myymälöissä tehtävällä omavalvonnalla, johon kuuluu esimerkiksi tuotteiden hyvästä lämpötilahallinnasta huolehtiminen.

On hyvä myös tiedostaa, että kaupan työtä ei ole mahdollista automatisoida toisin kuin vaikkapa teollisuudessa.

S-ryhmän hankintayhtiö Inex Partners vastaa tuontielintarvikkeiden hankinnasta ja tuotteiden turvallisuudesta myös PeeÄssän toimipaikoissa myytävien elintarvikkeiden osalta.

Jatkuva laadunvarmistus sekä asiakkaille myytävien tuotteiden terveellisyys ja turvallisuus ovat tärkeimmät hankintatyötä ohjaavat tekijät ja toimintatavat on hiottu vastaamaan kaikkia lainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Tuotteiden alkuperämaan esittämisestä olen täysin samaa siitä, että asiakkaalla pitää aina olla oikeus tietää ostamansa elintarvikkeen alkuperä. Tämän seikan parantamiseksi teemmekin paraikaa mittavaa kehitystyötä.

Tapio Kankaanpää Toimitusjohtaja Ok PeeÄssä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Älä ota koiraa

Turmiollista talousajattelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.