Vetovoimaista ja saavutettavaa

Lukioiden rahoitus- ja järjestäjäverkkoa uudistavat esitykset järisyttävät lukiokoulutusta. Tuttu, mutta valitettavasti unohtuva perusajatus on: jokaisella nuorella tulisi olla mahdollisuus käydä lukio ilman pakon edessä tehtävää muuttoa pois kotoa. Itä- ja Pohjois-Suomessa tämä mahdollisuus on jo valitettavan häilyvä.

Lukiokoulutus vaikuttaa paljon myös alueiden vetovoimaisuuteen, sillä esimerkiksi perheiden suunnitellessa muuttoa otetaan huomioon myös koulutuksen saanti. Suurten välimatkojen Suomi ei kestä enää kovin monen lukion lakkauttamista.

Lukiokoulutuksen kehittäminen jäi puolitiehen jo lukion tuntijakouudistuksen osalta ja on selvää, että lukioiden vetovoimaisuus on kärsinyt suhteessa ammattiopistoihin.

Lukioiden tuominen nykyaikaan on haasteellista. Me haluamme pitää kaikki toisen asteen oppilaitokset kiinnostavina ja varteenotettavina koulutusvaihtoehtoina nuorelle.

Kehittämistyöhön lukiot eivät ole saaneet vetoapua. Syksyllä 2016 osittain alkavat sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat suuri ja odotettu harppaus, mutta valmistautuvatko oppilaitokset niihin tarpeeksi?

Päättäjät ovat haastavien tehtävien edessä tulevina vuosina. Toivomme kuitenkin pitkäjänteisempää lukiopolitiikkaa.

Näemme talouden tasapainottamisen tärkeänä, mutta toivomme kattavaa harkintaa, kun päätetään koulutuksesta.

Kannustamme paikallisia asukkaita ja päättäjiä pitämään kiinni lukiokoulutuksestanne omalla paikkakunnalla. Pieni yksikkö voi toteuttaa yhtä laadukasta opetusta kuin suuri yksikkö. Yhteistyötä muiden alueen lukioiden kanssa ei sovi unohtaa, jos etenkin lukion vetovoimaisuus tai pysyvyys sitä vaatii. Suomalaisten osaaminen on edelleen maailman kärkiluokkaa ja haluamme pitää myös lukiokoulutuksemme laadukkaana ja saavutettavana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.