Vetovoimasta lääke terveydenhuollon hoitajapulaan

Tehy julkisti kesän alussa työvoimaa koskevan selvityksen, jonka mukaan sijaispula on monen työpaikan ongelma. Lähes päivittäin nousee julkisuudessa keskustelu siitä, onko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä oikeasti pulaa.

Koulutettua ammattihenkilöstöä kyllä on, mutta olennaista on se, miten hoitajat saadaan pysymään alalla. Ketään kun ei voi pakottaa työskentelemään omalla alalla koulutuksen jälkeen, ja rajojakaan emme voi sulkea.

Tällä hetkellä Ruotsi ja Norja houkuttavat suomalaisia, etenkin kaksikielisiä hoitajia. Siksi nyt on tehtävä todella kaikki alan vetovoimaisuuden lisäämisen eteen niin valtakunnallisesti kuin työpaikoillakin.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että sosiaali- ja terveydenhuoltoala on kaikkein kuormittunein ala. Tutkimuksissa nousevat esiin muun muassa alhainen henkilöstömitoitus, kiire, väkivalta ja epäasiallinen kohtelu, jotka kuormittavat työntekijöitä. Moni kokee myös, että työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi.

Tutkimusten mukaan sosiaali- ja terveysalalla on paljon myös myönteisiä asioita ja voimavaratekijöitä. Työ koetaan merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Työssä koetaan iloa ja innostusta. Osaaminen on hyvää työn vaativuuteen nähden. Myös työyhteisön ja työkavereiden merkitys ovat voimavaratekijöitä.

Norjassa hoitajia on huomattavasti enemmän potilasta kohden kuin Suomessa. Esimerkiksi kuusipaikkaisella teho-osastolla jokaisella potilaalla on oma hoitaja ja sen lisäksi kaksi muuta hoitajaa, jotka auttavat heitä. Tämän lisäksi on vuorovastaava, joka hoitaa osaston muita rutiineja. Tämä on keskimäärin kolme hoitajaa enemmän kuin vastaavassa tilanteessa Suomessa.

Eettinen kuorma nousee meillä juuri siitä tunteesta, etten tänäänkään pystynyt hoitamaan potilaita niin hyvin kuin olisin halunnut. Ja nyt ei puhuta vain teho-osastoista, vaan ihan jokaisesta toimialasta, sosiaali- ja terveysalalla sekä varhaiskasvatuksessa.

Alhainen henkilöstömitoitus saa aikaan kiireen. Kiire saa aikaan stressin. Stressi purkautuu epäasiallisena kohteluna ja oravanpyörä on valmis.

Jos Ruotsissa tai Norjassa pääsee tekemään töitä esimerkiksi 4 800 euron alkupalkalla ja vielä työyhteisöissä, joissa on tarpeeksi hoitajia ja heitä arvostetaan, niin ei ole ihme, että ”vienti vetää”. Alkaa olla jo vähän kiire laittaa Suomessa alan palkkaus ja työolot kuntoon, jotta meillä on jatkossakin tarpeeksi koulutettua sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.