Vihdoinkin voidaan aloittaa

Savon Sanomien pääkirjoituksessa epäiltiin Tahkon kehityksen pysähtyvän korotushankkeen kaatumiseen. Asia on juuri päinvastoin.

Kehitys on korotusalueen osalta ollut pysähtyneenä kymmenen vuotta.

Kaavoitusta on siirretty, on asetettu selvitysalueita ja nyt kaatuneessa sopimuksessa esitettiin rakennuskieltoa epämääräiseksi ajaksi hankkeen loputtomien lisäselvitysten tekemiseksi.

Maakuntahallitus ja -valtuusto ovat ilmoittaneet maakuntasuunnitelmassa, että Tahkon koko alueen kehityssuunnitelmaa aletaan laatia ja sitä varten asetetaan kehitysryhmä, jossa maakunnalliset päättäjät ovat mukana.

Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta vaati samaa jo vuosi sitten varoittaessaan Tahkon jälkeen jäämisestä ja muiden laskettelukeskusten hankkimasta etumatkasta yhden kortin varaan pelattaessa.

Hän totesi jo silloin, että yksin Nilsiän voimavarat eivät ole riittävät Tahkon kehittämiseen korotushankkeesta riippumatta. Kaikki maakunnalliset päättäjät vaativat Tahkon alueen laajempaa tarkastelua ja lisää voimavaroja kehittämiseen.

Kehitysryhmän työtä yritettiin rajoittaa vuokraamalla kaupungin maat hankeyhtiölle. Tosin sopimusehdoista näki, että korotushankkeesta on luovuttu ja se ei ollut todellisuudessa edes ehtona juonikkaalle vuokrasopimukselle.

Korotushankkeelta puuttui edelleen mm. kaikki tarvittavat luvat ja rahoitus. Kustannusarvioksi kerrottiin noin 300 miljoonaa euroa. VTT:n asiantuntijoiden tuore laskelma oli kuusi miljardia.

Koko hankkeessa on edelleen joka suhteessa pilkkuvirheen suuruisia heittoja.

Jos kymmenessä vuodessa ei laskelmissa päästä esitettyä parempaan tarkkuuteen, ei hankkeella voi olla realistisia toteutumisedellytyksiä.

Ei ihme, että maakunnan tasolta päätettiin puhaltaa peli poikki.

Korotushanke oli todellisuudessa kaatunut kauan ennen Nilsiän valtuuston päätöstä. Koko Tahkon alueen kehitys voidaan nyt viimeinkin aloittaa sen oltua ikään kuin kipsattuna kymmenkunta vuotta, vieläpä aivan turhaan.

Erkki Partanen Nilsiä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.