Vihollinen lähellä vai kaukana?

Entinen Karjalan lennoston komentaja, silloin eversti Heikki Harjumaa, sanoi 1990-luvulla eräässä lennoston päällikköpalaverissa: ”Meillä tulee olla ystävät lähellä, ja jos on vihollisia, heidän tulee olla kaukana.”

Nyt Yhdysvallat ja Etelä-Korea järjestävät Pohjois-Korean läheisyydessä suursotaharjoituksen. Siihen osallistuu yli 200 lentokonetta ja 20 000 sotilasta. Lukumäärään on laskettu yhdysvaltalaiset ja eteläkorealaiset.

Ei tarvitse olla kovin suurikaan maailmanpoliitikko sanoakseen, että harjoitus ei ole liennytystä, vaan tulella leikkimistä ruutitynnyrin läheisyydessä.

Harjoitukseen osallistuvien lukumäärä voi kasvaa räjähdysmäisesti pohjoiskorealaisten ottaessa osaa.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ilmoitti vähän aikaa sitten yllättäen, että Suomi on jo aloittanut suunnittelun, että Suomessa pidettäisiin suuri kansainvälinen sotaharjoitus joko vuonna 2020 tai 2021.

Kenen kanssa suunnittelu on aloitettu, kun näytti, ettei asiasta Suomessa tiedetty? Lähin arvaukseni: puolustusliitto Naton kanssa. Tuskin puolustusministeri yksin harjoituksia kansliansa kanssa hahmottelee.

Julkisuuden reaktioista sai kuvan, että niin presidentti Sauli Niinistö kuin eduskuntakin olivat tietämättömiä asiasta.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) arvosteli julkisuudessa sotaharjoituskaavailuja Jussi Niinistön ”sooloiluksi”. Mikäli Suomeen tuodaan ulkomaisia sotajoukkoja ja aseita, asiaa käsitellään ensin eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja sitten eduskunnassa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) katsoi puolustusministerin pitävän omaa kotiteatteria.

Puolustusministeri on kertonut, että joukkojen suuruus suursotaharjoituksessa on 20 000 henkilöä. Lukumäärän ilmoittaminen kertoo, että suunnittelu on jollakin taholla jo käynnissä.

Presidentti Sauli Niinistö ei ollut puhunut asiasta Yhdysvaltain puolustusministeri John Mattisille, vaan puolustusministeri Niinistö oli esittänyt kutsun harjoitukseen osallistumisesta Mattisille hänen vieraillessa Suomessa tänä syksynä.

Sotaharjoituksessa luodaan aina uhkakuva, jota vastaan harjoitellaan. Suomalaisessa pääsotaharjoituksessa se voisi olla esimerkiksi laajamittainen terrorismintorjunta.

Puolustusministerin esittämän suuruisessa harjoituksessa vastustaja lienee jokin valtio, jonka voidaan arvioida muodostavan uhkan kansainvälisesti valtioiden väliselle yhteistoiminnalle. Sanottakoon, etteivät Ruotsi, Norja ja Baltian maat sellaista uhkaa muodosta.

Vihollisten tulisi olla kaukana. Niin ne yhdysvaltalaisille olisivatkin. Pohjois-Korea on kertonut sodan uhan kasvaneen alueensa välittömässä läheisyydessä. Suursotaharjoitus on alkanut maanantaina 4.12..

Meillä tulee olla ulkopoliittisesti hyvät suhteet Venäjän kanssa. Jos naapurivaltiomme Venäjä, jolla on Suomen kanssa yhteistä rajaa 1 340 kilometriä, aukaisee vaikkapa rajansa siellä laittomasti maassa olevien (joita varovaisten arvioiden mukaan on yli 2 miljoonaa) saamiseksi maastaan pois, voi itärajalta olla ohjautumassa pakolaisia Suomeen ”järkyttävä” määrä. Silloin meillä on käytännön toimia harjoittelemisen sijasta vuosikausiksi.

Miksikö koplasin tämän asian tähän yhteyteen? Meillä tulee olla ystävät lähellä. Niiden henkilöiden, joiden vastuulle asiat kuuluvat, tulee olla eturivissä asioiden hoitamisessa.

Suomessa tasavallan presidentin tehtäviin kuuluu kansainvälisten suhteiden hoitaminen. Presidentti johtaa myös ulkopolitiikkaa valtioneuvoston kanssa. Ei ole hyvää kansainvälistä suhdetoimintaa suunnitella suursotaharjoituksia itärajan läheisyyteen.

Rauno Taskinen (kd.)

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Älä ota koiraa

Turmiollista talousajattelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.