Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Mikä on tuulivoimaloiden paloturvallisuustaso Suomessa? Iltalehti uutisoi tuulivoimalapalosta Saksassa lähellä Bodenwerderin kylää ( IL 19.1.). Videolta näkee lapojen kiinnittymispisteessä navan jatkeena olevan ”sähköntuottoyksikön” palavan.

Haminan Paksuniemen tuulivoimalapalon 9.1.2017 seurauksena pelastuslaitokset havahtuivat siihen, että tuulivoimaloiden sammutusjärjestelmien käyttö Suomessa on vähäistä, sillä ne eivät ole pakollisia. Yksi tuulivoimala on miljoonahanke. Sammutusjärjestelmät maksavat arviolta hinnasta noin yhden prosentin. Kuka kantaa vastuun ja maksaa kulut tulipalosta ja siitä seuraavista ympäristövahingoista? Eivät ainakaan vakuutusyhtiöt.

Onnettomuustutkimuskeskuksen mukaan tuulivoimalapalot ovat syttyneet mekaanisen tapahtuman tuloksena.

Selvitin ympäristöministeriöstä, että tuulivoimaloiden rakentamista ohjataan heidän ohjeillaan ja alueellisilla kaavalupapäätöksillä. Puhelinkeskustelussa selvisi myös, etteivät rakentamismääräykset edellytä sammutusjärjestelmien rakentamisvelvoitetta. Vastuu ja harkinta sammutusjärjestelmän asentamisesta on jätetty tuulivoimalaitosinvestoijalle.

Olemme Suomessa olleet pitkään ylpeitä palolentojärjestelmästä, jolla valvotaan koko Suomea paikallisten lentokerhojen voimin. Metsäpaloriskin kasvaessa lentojen määrää tihennetään ja pääsääntöisesti havaitaan alkavat metsäpalot ennen kuin ne ehtivät saada tulta ja tuulta laajenevasti alleen.

Itsekin olen ollut palolennoilla niin tähystäjänä kuin hälytystehtävässä myös lentäjänä mukana 1990-luvulla. Sielun silmillä näen tilanteen, jossa tuulivoimala palaa ja sytyttää alta latvapalon.

Tuulivoimalan tulipalossa vapautuu jäähdytysjärjestelmästä ilmaan SF6-kaasua (rikkiheksafluoridia), joka on vaikutukseltaan 23 500 kertaa hiilidioksidia voimakkaampaa kasvihuonekaasua ja säilyy ilmakehässä peräti 1 000 vuotta. Hakataanko jatkossa tuulivoimaloiden alta metsiä pois? Se tarkoittaa silloin isoja alueita, sillä tulipaloissa lapojen tiedetään pudonneen satojen metrien päähän voimalasta.

En ole tuulivoiman vastustaja, mutta kannan huolta millä logiikalla ja riskillä ”vihreää sähköä” tuotetaan hallituksen päätösten toteuttamiseksi. Euroopassa tuotetaan sähköstä jo 14 prosenttia tuulivoimalla. Saksa on ollut Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Euroopan edelläkävijä tuulivoiman rakentamisessa. Mutta nyt sielläkin laitetaan jäitä hattuun. Saksassa myönnetään tuulivoimaloiden aiheuttavan terveyshaittoja. Ympäristöministeriön tulisi ottaa selvää Saksan ongelmista.

Se ainakin tiedetään, että tuulivoimalat saattavat olla ”kiinni” asutuksessa. Samoja ongelmia ei kannata Suomeen tieten tahtoen rakentaa. Saksassa jo yli 1 000 erilaista kansalaisjärjestöä vastustaa tuulivoiman lisärakentamista.

Itse tuulivoimalapaloa ei sammuta palokunta mitenkään. Palokunnan tehtäväksi jää alueellinen palon rajaaminen.

Katselin mielenkiinnosta Pohjois-Savon tuulivoimamaakuntakaavaa. Toivon, että palo- ja pelastusviranomainen on saanut ottaa ennen kaavapäätöstä kantaa, mitä kautta paloyksiköt voisivat paloalueelle päästä ajoissa.

Sammutusjärjestelmien asentamatta jättäminen ei voi olla rahasta kiinni, vaan ajattelemattomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.