Viisumitta Sotshin olympialaisiin 2014

Suomella on on kolme maarajanaapuria; Norja, Ruotsi ja Venäjä sekä merinaapurina Eesti.

Neuvostoliitto esti ja rajoitti monin tavoin kansalaistensa matkustelua suuressa osassa omaa maataan ja varsinkin länsimaihin. Neuvostokansalaisten matkustelu toisiin Sev-maihinkin oli rajoitettua ja kontrolloitua. Vuodesta 1992 Venäjä on mahdollistanut kansalaistensa vapaan matkustamisen.

Nyt länsimaiden hallituksilla on ratkaistavanaan haasteellinen yhtälö. Miten suhtautua nyt jo yli 20 miljoonaan Venäjältä ulkomaille vuosittain matkustavien matkailijoiden perusoikeuksia loukkaavaan viisumipakkoon tilanteessa, jossa matkailumaat Turkki ja Israel ovat jo poistaneet viisumit?

Turkin osalta tilanne on jopa surkuhupaisa: EU-maat yrittävät neuvoa Turkkia ihmisoikeusasioissa ja Turkki näyttää puolestaan EU:lle ja Schengenin sopimusten maille, miten viisumivapaa matkailu Venäjän kanssa käytännössä toimii.

Pietarilaiset ovat olleet viimeiset 15 vuotta ylivoimaisesti suurin ryhmä, 70 - 85 prosenttia, Venäjältä Suomeen suuntautuvista matkailijoista.

Tilastojemme mukaan Norjan ja Ruotsin matkailijat eivät käy juurikaan laskettelukeskuksissamme, vaikka pohjoismainen viisumivapaus on ollut voimassa jo vuodesta 1952.

Nilsiän Tahkon vuosittaisesta 25 000 ulkomaisesta lomalaisesta 18 000 saapuu Pietarista. Joukkoon mahtuu vain pari ruotsalaista ja norjalaista.

Suomi on allekirjoittanut kaksi Schengenin sopimusta (1985 ja 1990) osaksi oikeuttamme. Sopimusten tavoitteena on helpottaa naapurimaiden kansalaisten rajan yli matkustelua ja yksinkertaistaa matkustamiseen liittyviä muodollisuuksia.

Hallituksiemme vakiintunut sopimusten tulkinta on ollut itse sopimusten perustavoitteen vastainen. Sopimuksethan edellyttävät hallitustemme tulkinnoissa naapurimaiden kansalaisten rajan yli matkailun säätelyä, rajoittamista ja pakollisia yksityisiä matkustajavakuutuksia, kun sopimusten velvoitteet edellyttävät niiden kaikkinaista poistamista.

Sivistysmailla on ollut jo vuosikymmenet tapana tehdä kansalaistensa matkailua tukevat sosiaaliturvasopimukset. Venäjän valtiolla lienee maksukykyä ja halua vastata sopimusteitse Suomessa sairastuneiden tai loukkaantuneiden kansalaistensa hoitokuluista.

Joitakin viikkoja sitten 34 000 jalkapallon ystävää Brittien saarilta matkusti viisumivapaasti Moskovaan. Asia voitiin sopia "matkustajaystävällisellä" Schengenin sopimusten tulkinnalla.

Asialla olivat Brittien ja Venäjän hallitukset. Suomen hallitukselta ei kaivattu tulkinta-apua. Nyt Venäjän hallituksen tavoitteena on viisumivapaat olympialaiset Sotshissa 2014.

Nykyinen viisumikäytäntömme ja sen pakolliset matkustajavakuutukset Venäjän kanssa ovat selvästi Schengenin sopimusten vastaisia.

Martti Pelho Llandysul Wales

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.