Viittomakielen opetusta kaikille

Eino Pennanen pohti mielipidekirjoituksessaan ilmaisen puhesyntetisaattorin tarjoamista kuulovammaisille (SS 29.8.) vastauksena Coda-lapsien (kuurojen vanhempien kuulevat lapset) viittomakielen opetusta käsittelevään Savon Sanomien blogiini.

Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, ja sen edelleen kehittäminen on tärkeää. Jo tällä hetkellä on käytössä esimerkiksi sisäkorvaimplantteja, joiden avulla useat kuurot voivat tulla toimeen kuulonsa avulla.

Implantti ei tee käyttäjästä normaalikuuloista, ja toisaalta monet kuurot kokevat, ettei kuurous ole sairaus, josta pitää parantua.

Coda-lasten oikeuksia koskevassa keskustelussa on kuitenkin kysymys syvällisemmästä asiasta eli viittomakielen ja viittomakielisen kulttuurin arvostamisesta. Kuurojen vanhempien kuulevista lapsista ei ole tarkoitus kouluttaa vanhempiensa tulkkeja.

Tavoitteena on, että lapsi kielen avulla sosiaalistuu myös kuurojen eli oman perheen kulttuuriin. Viittomakieli ei ole apukieli vaan itsenäinen ja koko ajan kehittyvä kieli, ja siksi coda-lapsilla tulee olla oikeus saada opetusta toisesta äidinkielestään.

Nykyinen lainsäädäntö ei velvoita kuntia järjestämään viittomakielen opetusta coda-lapsille, ja siksi osassa kunnissa opetusta järjestetään ja osassa ei. Tämä asettaa lapset keskenään eriarvoiseen asemaan eri puolilla Suomea.

Coda-lapsille viittomakielestä muodostuu iso osa päivittäistä toimintaa, mutta samalla myös vahva osa lapsen identiteettiä, joten teknologisten ratkaisujen rinnalla on tärkeää, että lasten viittomakielen osaamisesta huolehditaan tasapuolisesti koko maassa.

Tämä vahvistaisi niin lasten omaa identiteettiä kuin perheiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.