Virkamiehet etätöihin haja-alueille

Keskustalainen elinkeinoministeri Katri Kulmuni haluaa elävöittää Suomen maaseudun etätöitä tekevillä virkamiehillä. Kyse ei ole kuitenkaan perinteisestä alueellistamispolitiikasta, vaan työpaikkojen ”monipaikkaistamisesta”.

Lukija ymmärtänee tuon uuden työllisyys- ja hajasijoitustermin sisältöineen. Mallissa pyrittäneen siihen (en ole ihan varma), että kansalaisilla olisi saatavilla virkamiespalveluja nykyistä laajemmin etenkin tyhjenevällä maaseudulla.

Sympaattinen ajatus- ja toimintamalli, jossa oikein ihmislähtöisesti selvitetään virkamiesten mahdollisuuksia työskennellä kansalaisten hyväksi eri puolilla maata.

Noin 3 700:aa virkahenkilöä odottaisi onni etä- ja joustotyön parissa lähellä kansalaisia. Eivät olisi virkamiehet enää kaukaisia herroja neukkareissaan. Täsmennetään, että ensivaiheessa asia koskee elinkeinoministeri Kulmunin alaisia organisaatioita.

Niitä ovat muun muassa ely-keskus, Energiavirasto, GTK (Geologian tutkimuskeskus), Business Finland, Finnvera ja VTT. Etä- ja joustotyö vahvistaisivat siis kansalaisten ja yritysten asemaa monilla elämän alueilla.

Maaseudulla on tarjolla monia mahdollisuuksia paikkakuntaan ja työtehtäviin liittyen. Vaikkapa harrastuksen ja itse virkatehtävän mukaan.

Helpotetaan hieman touhukkaan ministerin työtaakkaa valmiilla ohjeistavalla monipaikkaistamismallilla. Kunkin organisaation virkamiehelle löydetään kyllä oikein sopiva etä- ja joustotyökonttori. Avara ja autioitunut kaunis maaseutumme suo runsaasti etä- ja joustomahdollisuuksia.

Ely-keskuksen virkamiehille löytyy runsaasti hajasijoituspaikkoja, joita he ovat itse olleet rahoittamassa. Maa on täynnä tyhjiä ely-rahoitteisia teollisuus- ja toimistokiinteistöjä.

Jokaiselle löytyy jotain luontevaa vaikkapa harrastuksen mukaan. On tyhjiä golfkenttiä, autioita metsästys- ja eräkämppiä, konkassa olevia laskettelu- ja hiihtokeskuksia.

Virikkeellinen ja ”omarahoitteinen” harrasteympäristö toisi taatusti tehoa etä- ja joustotyöhön.

Energiaviraston väki löytää varmasti tyhjää työtilaa esimerkiksi maan eri puolilla sijaitsevien pienten, lohien elinolot pilanneiden voimalaitosten suojista. Voisipa joku sijoittaa etä- ja joustokonttoriinsa energianlähteeksi vaikkapa aurinkopaneelin tai tuulimyllyn muistuttamaan energisestä virkasuhteestaan veronmaksajien hyväksi.

GTK:n väki löytänee paikkansa ulkomaisille kaivosyhtiöille myytyjen kaivosten työmaaparakkien sopukoista.

Business Finlandin väelle on löydettävä kuitenkin jotain kunnollista. Eiköhän maakunnista löydy joitain maaseutuhotelleja, joissa on saunomismahdollisuudet ulkomaalaisille vieraille.

Finnveran finanssiväki löytää etäsopukan helposti maakunnissa lopettaneiden ja rahoitusmarkkinoilta poistuneiden pankkikonttoreiden huomasta.

VTT:n väellekin riittänee tyhjää tilaa esimerkiksi nurin menneiden Finnvera-rahoitteisten high-tech-start-uppien ulosmitatuista kiinteistöistä.

Lähes kaikilla olisi tuttu ja turvallinen virkatyöhön liittyvä ”monipaikkaistettu” etäkonttori.

Lieneekö ennen niin hyvälihainen ja oikein rasvaista maitoa tuottava kepu-lehmä uupumassa lopullisesti laitumelleen. Ainakin tomerasti torniolainen on paneutunut elävöittämään maaseutua ja parantamaan virkamiesten työoloja.

Puolustusministerikin on kepulainen, joten eiköhän se Santahaminakin siirretä aikanaan vaikkapa aina niin isänmaallisen kansanedustajan Viitasaaren hallintopiiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lakiin tehtävä opettajamitoitus

Tavoitteena oppimisen ilo viihtyisässä ympäristössä

Myös muu teollisuus olisi hyötynyt

Ikuista välinputoajaa onnisti viimein

Hyvä rakentamistapa ei ole mielipideasia

Kirkkokeräys saanut kannustavaa tukea

Maksut jatkuvaan seurantaan

Olemme velassa luonnolle ja elämälle

Lopettaminen ennakoitava hyvin

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.