Vitkuttelu riittää jo

EU:n maatalouskomissaarin päätös Suomen jättämisestä EU:n maitotuen ulkopuolelle on kova isku ennen kaikkea ”Maito-Suomen”, mm. Pohjois-Savon tuottajille.

Venäjän-pakotteisiin ja vastapakotteisiin liittyvää EU:n tukea heltisi komissiolta välittömästi Etelä-Euroopan maiden vihannes- ja hedelmäviljelijöille, mutta maitotuotannon tuen kanssa on vitkuteltu liian kauan. Tukea on päätetty myöntää vain Baltian maille, ja niillekin minimaalisen vähän.

Elintarvikeketju on edelleen Pohjois-Savon merkittävimpiä tuotantoaloja. Maidontuotannon ja jalostuksen merkitys on erityisen suuri. Toimialan menestys heijastuu työpaikkoina ympäri maakuntaa niin maaseudulla kuin taajamissakin.

Maidontuotannon investoinnit sekä tilakohtaisesti että jalostuksessa ovat mittavat ja edellyttävät myös merkittävää rahoitusta muun muassa pankeilta. Suomen maataloutta koskevat ratkaisut on tehty EU-tasolla kohta 20 vuoden ajan eli niin kauan kuin olemme olleet EU:n jäseniä.

Suomen EU-politiikan johdolta kaivataan nyt vahvaa panosta komission päätöksen aikaansaamiseksi maidontuotantoa turvaavalla tavalla. EU-politiikasta vastaa Suomen käytännön mukaan pääministeri.

Matti Niiranen

Hallituksen puheenjohtaja

Pohjois-Savon Osuuspankki ja Pohjois-Savon Osuuspankkiliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.