Voiko tärkeitä kirjeitä enää postittaa?

Sain postissa Kelan kirjeen, joka oli päivätty postitetuksi viikkoa aikaisemmin. Kirjeeseen haluttiin vastaus kahden viikon sisällä postituksesta. Postin mukana vastaus tuskin olisi enää ehtinyt perille, joten minun piti toimittaa vastaus itse Kelaan.

Posti lupaa verkkosivuillaan kirjepostin olevan perillä neljän työpäivän aikana. Käytännössä siis viikossa, koska tiistaina ja viikonloppuna posti ei kulje. Voiko Kelan asioita enää hoitaa postin välityksellä, kun kahden viikon vastausaika menee jo postin kulkemiseen?

Tilasin joulun alla kolme museokorttia postin kautta, toimitusosoitteena oma vakituinen osoite. Kortit lähetettiin kolmessa erillisessä kirjeessä oletettavasti samanaikaisesti. Ensimmäinen saavutti parin viikon päästä vakituisen osoitteeni ja samana päivänä toinen väliaikaisen osoitteeni. Kolmas kirje saapui pari päivää myöhemmin väliaikaiseen osoitteeseen. Minulla ei ole voimassa olevaa postinkääntöä.

Näin ollen voitaneen todeta, että toimitusvarmuus oli vain reilu 30 prosenttia!

Ei ihme, jos yritykset ja muut postia lähettävät pyrkivät käyttämään muita palveluita. Voiko kehittyneen yhteiskunnan postin kulkemiseen enää luottaa?

Postin todellisuudesta eriytyminen alkoi noin 25 vuotta sitten, kun vuonna 1994 valtio yhtiöitti postin toimittamisen. Siitä lähtien luukut ja laatikot on täytetty enemmän tulosta kuin palvelun laatua ajatellen. Johto on unohtanut täysin sen, mikä loppupeleissä tuottaa yhtiölle lisäarvoa, postipalvelu.

Postin toiminta on muutenkin alkanut olemaan pelkästään rahallisen voiton tavoittelua. Tästä esimerkkinä toimii työehtojen muutokset.

Lisäksi Postin logistiikka on polkenut rahtien hintoja tarjoamalla jopa 30 prosenttia muita halvempia sopimuksia (Yle 25.11.2019), vaikka Postin logistiikan toiminta on ollut pitkään tappiollista. Samaan aikaan perinteinen postipalvelu on ollut hyvinkin kannattavaa. Sillä on voitu paikata logistiikkapalveluiden halpuuttamisesta aiheutuneita tappioita. Isoilla hartioilla on helppo pelata pienet pois kentältä.

Kaikki on tehty, jotta lyhytaikaisesti saadaan viivan alle mahdollisimman paljon jaettavaksi osinkoina ulos, palvelun laatuun tai työntekijöiden hyvinvointiin panostamisesta viis veisaten.

Eikö valtion omistaman Postin tulisi toimia toisin? Kustin pitäisi polkea nopeasti ja varmasti ilmoista riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.