Voisi laimentaa

Ehdotus keskioluen laimentamisesta on tervetullut avaus alkoholipoliittiselle keskustelulle, sillä alkoholinkäyttö on työikäisen väestön tärkein kuolinsyy ja keskeinen väestön terveydentilaa ja toimintakykyä heikentävä tekijä.

Henkirikoksista 80 prosentissa alkoholi on mukana. Sosiaaliset ja taloudelliset haitat ovat mittavat. Alkoholi on osasyynä noin 3 000 kuolemaan vuodessa. Kun alkoholiveroa laskettiin, kuolleisuus kasvoi muutamassa vuodessa niin, että vuonna 2007 Suomessa todettiin 4 647 kuolemantapausta, joihin alkoholi oli ollut osasyynä. Tämä osoitti veropolitiikan vaikutuksen alkoholinkulutukseen.

Kokemukset ja tutkimukset osoittavat, että keskioluen laimentamisella olisi myös alkoholihaittoja vähentävä vaikutus. Ruotsissa alkoholin aiheuttamat kuolemat kääntyivät laskuun, kun päivittäistavarakaupat vuonna 1977 vaihtoivat 4,5-prosenttisen keskioluen 3,5-prosenttiseen kansanolueeseen. Muutama vuosi sitten Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos arvioivat, että keskioluen laimentaminen ehkäisisi noin 350 alkoholin aiheuttamaa kuolemaa vuodessa.

Käytännössä pieni laimentaminen ei vähentäisi olutnautintoa silloin, kun oluenjuonti ei ole humalahakuista. Nykyiselläänkin valtaosalle väestöstä olut on harmiton nautintoaine, mutta laimennuksen kiivaimmille vastustajille se saattaa olla terveyshaitta, ja siksi laimennusta kannattaa harkita.

Antti Tapaninaho

Neurokirurgian erikoislääkäri

Päihdelääketieteen erityispätevyys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ei kiitos euromaidenyhteiselle budjetille

Junan tuomaa ja viemää vetovoimaa

Ilmastonmuutoksen ehkäisy luo menestyksellistä tulevaisuutta

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.