Ydinjäte uusio-käyttöön

Hiilikaivosten aiheuttamat haitat tuotetun energian suhteen ovat moninkertaiset uraanikaivoksiin nähden, kirjoittaa Eliel Laitinen.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden perussyy oli voimakas maanjäristys ja tsunami, jotka Suomessa ovat mahdottomia luonnonilmiöitä, eikä siitä näin ollen voida vetää analogiaa Suomen ydinvoimaloiden turvallisuuteen.

Suomeen rakennettavissa uusissa voimaloissa on otettu huomioon kaikki Suomea mahdollisesti uhkaavat tekijät ja luonnonilmiöt, jopa maanjäristys.

Päivi Sajaniemen kirjoituksen mukaan vaaratonta säteilyä ei ole (SS 9.4). Sajaniemi viestittää, ettei Suomessa ole säteilyturvaa tarjoavaa viranomaisorganisaatiota.

Suomessa ydinvoiman ja säteilyn turvallisuus taataan tiukalla lainsäädännöllä, valvonnalla, käyttö- ja turvallisuusnormeilla, moninkertaisvarmennuksilla, suurilla turvallisuusmarginaaleilla ja uuden sukupolven reaktoreilla.

Ydinvoimaprosessissa syntyy eniten matala- ja keskiaktiivisia ydinjätteitä, joita ovat heikosti radioaktiiviset aineet. Näiden radioaktiivisuuden puoliintumisaika on lyhyt.

Ydinvoimateollisuutta suurempia määriä matalaradioaktiivisia jätteitä syntyy maataloudessa, rakentamisessa, öljytuotannossa, hiilen ja turpeen poltossa ja jätevesien puhdistuksessa.

Pienempiä määriä syntyy korkea-aktiivista jätettä, joka säteilee ja lopulta stabiloituu. Jo ensimmäisenä vuonna polttoaineen säteilyaktiivisuus pienenee sadanteen osaan, jolloin pääosa fissiotuotteista on hajonnut.

Kierrätyksellä ja jälleenkäsittelyllä polttoainetta jää vain viisi prosenttia jätteeksi ja loppusijoitettavaksi.

Ydinjäte sijoitetaan syvälle peruskallioon suojatuissa kapseleissa elollisen luonnon ulkopuolelle, joka on kansainvälisen energiajärjestön IEA:n suosittelema menetelmä korkea-aktiivisten ydinjätteiden jätehuoltoon.

Jätehuoltoon otollista kallioperää löytyy Suomesta kosolti.

Säilötty ydinjäte on niin arvokasta, että se kannattaa käyttää uudelleen. Kehitteillä olevat neljännen sukupolven reaktorit pystyvät käyttämään säilötyn ydinjätteen.

Koko ydinpolttoainekierto aiheuttaa vähemmän ympäristöhaittoja suhteessa energian tuottoon kuin fossiiliset ja monet uusiutuvat energialähteet. Hiilikaivosten aiheuttamat haitat tuotetun energian suhteen ovat moninkertaiset uraanikaivoksiin nähden.

Ydinvoimatekniikoiden kehitystä ei pitäisi syrjäyttää energiakeskustelusta. Koekäyttövaiheessa oleva fuusioreaktori käyttää polttoaineena deuteriumia, joka on vedestä saatavan vedyn iso-tooppi ja ehtymätön luonnonvara.

Sen kehittämiseen kannattaa panostaa, koska se ratkaisee maailman energiaongelman.

Ydinvoiman rinnalle on hyvä kehittää uusiutuvaan energiaan perustuvaa teknologiaa. Siitä kannattaa tehdä Itä-Suomessa vahvuusala, jonka työllistävä vaikutus on merkittävä. Siihen kannattaa panostaa.

Eliel Laitinen

Diplomi-insinööri

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tehokkaita lataus-pisteitä tarvitaan

Intohimojen maaseutu

Puheista tekoihin

Kuka kasvattaa lapsesi?

Luonnonsuojelu ei ole metsätuhojen syy

Toveria ei jätetä politiikassakaan

Sotilaat testaavat, me maksamme

Luonnollinen bioydinvoima on jo arkipäivää

Potilas usein turvaton

Työllisyysaste ei nouse sormia napsauttamalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.