Yhdistämisestä etuja

Energiapolitiikan kansalliset linjaukset ja ratkaisut sekä energiaraaka-aineiden ja tuotantotapojen monipuolistuminen ovat tosiasia.

Ala muuttuu rajusti myös kunnissa. Energiakeskustelu on juuri nyt ajankohtainen.

Energia-alalla toimivien kuntapäättäjien onkin syytä tarkastella muutoksia, viimeisiä kehitysnäkymiä ja tulevaisuutta erityisesti kuntaomistajien kannalta.

Kuntalaisten kannalta energiasta pitää ja on syytä keskustella muutenkin ja eri näkökulmat huomioiden. Olemme entistä enemmän riippuvaisia energiasta ja sen sidostekijöistä.

Toisaalta energia-ala merkitsee kunnille poikkeuksellisen raskaita ja pitkäkestoisia investointeja.

Niin kaukolämpö- kuin sähkökustannuksetkin tuntuvat jokaisen kukkarossa asumisen kustannuksina. Energia-ala koskettaa vahvasti jokaista kuntaa ja kuntalaista.

Pohjoissavolainen luonto tuottaa monipuolisesti energiaraaka-aineita, kuten vesivoimaa, metsäenergian eri tyyppisiä jakeita ja energiakasveja sekä turvetta. Myös jätteitä voidaan käyttää energiatuotannossa.

Kunnilla onkin hallussaan yhä laajeneva kirjo tuotannontekijöitä, joista yhä useampi sopii sähkön ja lämmön lähteeksi.

Kunnat eivät voi toimia laajentuvalla energiatoimialalla vain talousperustein. Energiaosaaminen ja sen merkitys kohdentuu erityisesti Varkaus-Kuopio-Iisalmi -akselille.

On syytä pohtia, kuinka ja missä laajuudessa olemme jatkossa mukana energiatoimialalla. Onhan myös Itä-Suomen yliopistolla ja Savonia-amk:lla vahvaa alan osaamista.

Kuntapäättäjien näkökulmasta jokainen vesi- ja viemärilaitos, jätteen keräys ja kierrätys, lämmön- ja sähköntuotanto sekä jätevedet, kuten myös pellot, maaperä, vesi ja ilma ovat kytköksissä energiatoimialaan yhä tiiviimmin.

Meidän on syytä tunnistaa energia-alan laajuus ja mahdollisuudet, mutta myös mahdolliset riskit.

Tällä hetkellä Savon Voima Oyj:llä ja Kuopion Energia Oy:llä on täysin erilliset sähkökaupan yksiköt. Pohjois-Savon kuntien kannattaisikin jatkossa arvioida sähkömarkkinakaupan yhdistämisen etuja ja haittoja nykytilanteeseen nähden.

Yhdistäminen nostaisi osaamista ja samalla madaltaisi sähkökaupan nykyriskejä.

Pekka Leskinen Puheenjohtaja Pohjois-Savon Kokoomus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.