Ylempi Savo ei ole pahis

Jukka Patrakan kolumnissa sähkön muuttumisesta vihreämmäksi mainittiin myös Finnpulp Kallaveden rehevöitymisen mahdollisena lisääjänä (SS 8.7.). Lähes jokaisessa tehdasta käsittelevässä jutussa mainitaan sama ”slogan”: suurimmat ravinnekuormat tulevat Iisalmen ja Nilsiän reiteiltä.

Tämän tiedon perusteella muun muassa pienten ja matalien Maaninkajärven ja Ruokoveden pitäisi olla jo tuhoutunut fosforista ja typestä, mutta eipä vain ole. Oikea tieto Iisalmen reitin ja Onkiveden vedenlaadusta kertoo kaikkea muuta kuin tämä ainainen ja virheellinen väittämä.

Iisalmen reitiltä virtaava vesi on vähintään yhtä puhdasta kuin Kallavesi. Viannan säännöstelypadon kautta tuleva vesimäärä on myös niin vähäinen, ettei se vaikuta juuri ollenkaan Kallaveden tilaan. Kallavesi on noin 440 neliökilometrin kokoinen ja suuri vesitilavuudeltaan. Sillä on taatusti suuret metsä- ja peltoalueet valuma-alueineen, jotka kuormittavat sitä.

Totuus on kuitenkin myös se, että suurimmat pistemäiset saastuttajat ovat olleet ja ovat edelleen entinen Savon Sellu ja Kuopion ja Siilinjärven kaupungit, sekä tietenkin Yaran kaivos ja tehtaat. Finnpulp pystyy sen sijaan yksinkin pilaamaan rakkaan Kallavetemme. Pidetäänpäs tosiasiat mielessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.