Yliopisto-opetusta muokattava

Savon Sanomat 16.6. otsikoi opiskelijavalinnasta: Todistusvalinta paljastaa puutteita perustiedoissa. Jäin ihmettelemään, kun yliopisto-opettaja Maija Vähämäki Turun yliopistosta kertoo, että peruskursseista joutuu antamaan 40 prosentille arvosanaksi huonoimman tai hylätyn, sillä opiskelijoilla ei ole riittäviä taustatietoja aiheesta ennen kurssia.

Toisaalla professori Heikki Karjaluoto Jyväskylän yliopistosta sanoo artikkelissa, että peruskurssit on suunniteltu niin, että kärryillä pysyvät nekin, joilla ei ole perustietoa asiasta.

Miten mahtaa nuorten opiskelijoiden itsetunto kestää, kun lukiossa on totuttu hyviin arvosanoihin, ja yliopistossa kolisee lasiin nollaa ja ykköstä, vaikka käyttäisi kaikki voimansa opiskeluun?

Mistä uusi opiskelija voi tietää hakiessaan opiskelupaikkaa, millaiset oletukset hänen osaamiseensa kohdistuu uudessa oppilaitoksessa? Vai mennäänkö uuteen opinahjoon sinisilmäisenä uskoen opetusjärjestelmän saumattomuuteen ja masennutaankin sitten totuuden selvittyä eläkkeelle?

Ja se tulee koko yhteiskunnalle muuten kalliiksi. Ehkäpä monella tiedekunnalla olisi syytä katsoa peiliin tästäkin näkökulmasta eikä pelkästään tuijottaa tieteellisten julkaisujen määrää ja omien tohtoreiden suitsutusta kansainvälisissä tutkijaseminaareissa.

Vai pitäisikö peräti valtiovallan sekaantua asiaan ja loukata yliopistojen suurta itsemääräämisoikeutta esimerkiksi asettamalla sakkoja jokaisesta pudokkaasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miten rakentaa suurta, jos pienikin sortuu?

Palvelusetelit tuovat ongelmia

Kävelykeskustat autioituneet Kuopiossa ja Joensuussa

Vapautemme kunniaksi

Järjestöt ja yhdistykset kuntien kumppaneiksi

Työsarkaa riittää

Hämmästyttävä takaisku

Myynnin verotus tasaamaan alueellisia eroja

Pelattava parempiaan vastaan

Eri mieltä, vaikka en ymmärrä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.