Yliopisto-opetusta muokattava

Savon Sanomat 16.6. otsikoi opiskelijavalinnasta: Todistusvalinta paljastaa puutteita perustiedoissa. Jäin ihmettelemään, kun yliopisto-opettaja Maija Vähämäki Turun yliopistosta kertoo, että peruskursseista joutuu antamaan 40 prosentille arvosanaksi huonoimman tai hylätyn, sillä opiskelijoilla ei ole riittäviä taustatietoja aiheesta ennen kurssia.

Toisaalla professori Heikki Karjaluoto Jyväskylän yliopistosta sanoo artikkelissa, että peruskurssit on suunniteltu niin, että kärryillä pysyvät nekin, joilla ei ole perustietoa asiasta.

Miten mahtaa nuorten opiskelijoiden itsetunto kestää, kun lukiossa on totuttu hyviin arvosanoihin, ja yliopistossa kolisee lasiin nollaa ja ykköstä, vaikka käyttäisi kaikki voimansa opiskeluun?

Mistä uusi opiskelija voi tietää hakiessaan opiskelupaikkaa, millaiset oletukset hänen osaamiseensa kohdistuu uudessa oppilaitoksessa? Vai mennäänkö uuteen opinahjoon sinisilmäisenä uskoen opetusjärjestelmän saumattomuuteen ja masennutaankin sitten totuuden selvittyä eläkkeelle?

Ja se tulee koko yhteiskunnalle muuten kalliiksi. Ehkäpä monella tiedekunnalla olisi syytä katsoa peiliin tästäkin näkökulmasta eikä pelkästään tuijottaa tieteellisten julkaisujen määrää ja omien tohtoreiden suitsutusta kansainvälisissä tutkijaseminaareissa.

Vai pitäisikö peräti valtiovallan sekaantua asiaan ja loukata yliopistojen suurta itsemääräämisoikeutta esimerkiksi asettamalla sakkoja jokaisesta pudokkaasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vehnän poliittinen painoarvo kasvaa väestönkasvun myötä

Koulutus ei ratkaise ongelmaa

Kilpailuja ei saa häiritä edes piloillaan

Kodeilla on vastuu

Tarvitaan sekä asennemuutosta että poliittisia päätöksiä

11 naista ja 33 lasta eivät ole uhka

Taustalla tarkka harkinta

Laatua monilla eri keinoilla

Kuoppaista kanavankatselua

Lapsivaikutusten arvioinnin oltava järjestelmällistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.