Yliopisto satsaa tulevaisuuteen

Emerituslehtori Unto Sinkkonen palauttaa kirjoituksessaan (SS 22.4.) mieleen Savonlinnan kampuksen syntyvaiheet ja 1960-luvun korkeakoulupolitiikan, jonka tuloksena korkeakoulutus laajeni maakuntiin Itä-Suomessa. Hän pyytää Itä-Suomen yliopiston rehtorilta vastauksia opettajankoulutuksen kampusratkaisusta ja yliopiston yhteiskuntavastuusta.

Savonlinnan kampuksella on tehty ansiokasta ja merkittävää työtä vuosien saatossa. Yliopistokampus on myös tuonut elinvoimaa Savonlinnan kaupungille ja laajemminkin Etelä-Savoon. Näitä asioita ei sovi kiistää.

Itä-Suomen yliopiston hallitus teki raskaan ja vaikean päätöksen, kun se päätti Savonlinnan kampuksen toimintojen keskittämisestä Joensuun kampukselle. Päätös tarkoittaa Itä-Suomen yliopiston toiminnan loppumista Savonlinnassa parin vuoden sisällä.

Päätöstä edelsivät perusteelliset selvitykset kampusvaihtoehtojen vaikutuksista opettajankoulutuksen vetovoimaan, tutkimuksen tasoon sekä taloudellisista vaikutuksista yliopistolle. Opettajankoulutuksen keskittäminen yhdelle kampukselle laajemman tiedeyhteisön yhteyteen takaa parhaat mahdollisuudet opettajankoulutuksen ja alan tutkimuksen kehittymiselle ja jatkumiselle myös tulevina vuosikymmeninä.

Yliopiston tavoitteena oli myös löytää opettajankoulutukseen pysyvä ja kestävä ratkaisu. Jatkaminen nykyisellä neljän vuoden erillisrahoituksella ei enää ollut mahdollista. Myös Savonlinnan kampuksen tilaongelmat vaativat pitkälle tulevaisuuteen vieviä ratkaisuja.

Tänä päivänä yliopistot kilpailevat kansainvälisessä koulutus- ja tutkimusmaailmassa. Siinä on menestyttävä, jotta yliopisto voi olla vahva toimija kansallisesti ja myös alueellaan. Yliopistoilta myös vaaditaan vahvuuksiinsa keskittymistä sekä opetus- ja tutkimusresurssiensa kokoamista. Itä-Suomen yliopiston tekemät ratkaisut vastaavat näihin haasteisiin.

Yliopisto tiedostaa päätöksen monitahoiset seuraukset ja kantaa vastuun tästä päätöksestä.

Jukka Mönkkönen

Rehtori

Itä-Suomen yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.