Yliopisto satsaa tulevaisuuteen

Emerituslehtori Unto Sinkkonen palauttaa kirjoituksessaan (SS 22.4.) mieleen Savonlinnan kampuksen syntyvaiheet ja 1960-luvun korkeakoulupolitiikan, jonka tuloksena korkeakoulutus laajeni maakuntiin Itä-Suomessa. Hän pyytää Itä-Suomen yliopiston rehtorilta vastauksia opettajankoulutuksen kampusratkaisusta ja yliopiston yhteiskuntavastuusta.

Savonlinnan kampuksella on tehty ansiokasta ja merkittävää työtä vuosien saatossa. Yliopistokampus on myös tuonut elinvoimaa Savonlinnan kaupungille ja laajemminkin Etelä-Savoon. Näitä asioita ei sovi kiistää.

Itä-Suomen yliopiston hallitus teki raskaan ja vaikean päätöksen, kun se päätti Savonlinnan kampuksen toimintojen keskittämisestä Joensuun kampukselle. Päätös tarkoittaa Itä-Suomen yliopiston toiminnan loppumista Savonlinnassa parin vuoden sisällä.

Päätöstä edelsivät perusteelliset selvitykset kampusvaihtoehtojen vaikutuksista opettajankoulutuksen vetovoimaan, tutkimuksen tasoon sekä taloudellisista vaikutuksista yliopistolle. Opettajankoulutuksen keskittäminen yhdelle kampukselle laajemman tiedeyhteisön yhteyteen takaa parhaat mahdollisuudet opettajankoulutuksen ja alan tutkimuksen kehittymiselle ja jatkumiselle myös tulevina vuosikymmeninä.

Yliopiston tavoitteena oli myös löytää opettajankoulutukseen pysyvä ja kestävä ratkaisu. Jatkaminen nykyisellä neljän vuoden erillisrahoituksella ei enää ollut mahdollista. Myös Savonlinnan kampuksen tilaongelmat vaativat pitkälle tulevaisuuteen vieviä ratkaisuja.

Tänä päivänä yliopistot kilpailevat kansainvälisessä koulutus- ja tutkimusmaailmassa. Siinä on menestyttävä, jotta yliopisto voi olla vahva toimija kansallisesti ja myös alueellaan. Yliopistoilta myös vaaditaan vahvuuksiinsa keskittymistä sekä opetus- ja tutkimusresurssiensa kokoamista. Itä-Suomen yliopiston tekemät ratkaisut vastaavat näihin haasteisiin.

Yliopisto tiedostaa päätöksen monitahoiset seuraukset ja kantaa vastuun tästä päätöksestä.

Jukka Mönkkönen

Rehtori

Itä-Suomen yliopisto

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.