Ystävä on päivänsä ansainnut

Suomessa ystävänpäivää on vietetty 1980-luvulta alkaen ja virallisesti se tuli kalenteriimme vuonna 1996. Me suomalaiset muistamme ystävänpäivänä yleisesti ystäviämme, kun muulla maailmassa päivää vietetään rakastavaisten päivänä.

Ystävä on arvokas asia. Liian moni kärsii siitä, että ystäviä ei ole. Professori Juho Saaren tutkimuksen mukaan yksinäiseksi kokee itsensä noin 15–20 prosenttia suomalaisista. Syvintä yksinäisyyttä kokeville arviolta 5 prosentille suomalaisista yksinäisyys on muodostunut keskeiseksi osaksi minäkuvaa.

Yksinäisyys vaikuttaa eri tavoin ihmisen hyvinvointiin. Sen sanotaan olevan pian suurempi terveysriski kuin ylipaino. Tutkimusten mukaan yksinäisyyden sairastuttava vaikutus vastaa 15 tupakan polttamista päivässä. Yksinäisyys voi aiheuttaa mielenterveysongelmia sekä sydän- ja verisuonitauteja ja lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Yksinäisyys on erilaista eri ikäkausina. Vanhuksen ikätoverien joukko on harventunut. Nuori voi kokea alemmuutta tai erilaisuutta. Lapsen yksinäisyys voi alkaa koulukiusaamisesta. Ilman kaveria on raskasta.

”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään”, todetaan Raamatun alkulehdillä. Toisiin yhteydessä oleminen on ihmisen perustarve. Jokainen kaipaa ystäviä. On raskasta tuntea, ettei kelpaa tai tule hyväksytyksi. Tämä aiheuttaa helposti häpeää, joka saa ihmisen eristymään muista.

Yksinäisyyden poistaminen voi alkaa ystävällisestä katseesta ja tervehtimisestä, istumisesta samaan pöytään, puhelinsoitosta ja kuulumisten kysymisestä. Parasta on yksinäisen luokse meneminen tai kutsuminen mukaan johonkin harrastukseen.

Ystävänpäivänä voi aloittaa vaikka tästä: ”Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin.” ( Sananlaskut 15:30).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.