Äänestäjille kuuluu tieto ehdokkaan rikostuomioista

Yhteensä 27 kunnanvaltuutetulla tai varavaltuutetulla Savon Sanomien levikkialueella on rikostuomio vuosilta 2012–17 (SS 4.10.). Pohjois-Savon lisäksi Pieksämäeltä, Joroisista, Heinävedeltä ja Juvalta laskettu luku on verraten pieni suhteessa koko maan saldoon. Helsingin Sanomien tutkivan journalismin projekti ynnäsi kaikkiaan 395 vastaavan henkilön saaneen tuomion samana aikana koko Suomessa (HS 24.9.).

Ilahduttavasti peräti kahdeksan levikkialueen kunnan valtuustoista ei löytynyt tuomittuja. Myös tarkennus Pohjois-Savossa aktiivisesti luottamustehtävissä toimiviin tuottaa melko suotuisan tuloksen. Heistä kuudella on rikostuomio viime vuosilta, ja viisi tapauksista koskee rattijuopumusta. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen moitittavuutta ei sovi vähätellä, mutta valtava ero on siinä, onko kyse kerrallisesta hairahduksesta vai toistuvasta toimintamallista.

Siilinjärven kunnanvaltuutettu Toni Juvonen (vihr.) ilmaisee avoimesti katumusta ja kertoo jättäneensä alkoholin käytön. Toisesta ääripäästä kertoo Helsingin Sanomat, jonka mukaan Sievin kunnanvaltuutettu on tuomittu kuudesti törkeästä rattijuopumuksesta, viimeksi ehdottomaan vankeuteen. Soinissa varavaltuutettu ajeli katsastamattomalla autolla toistamiseen syvässä humalassa.

Rankimmasta päästä on kokoomuksen inarilaisen varavaltuutetun saama puolentoista vuoden ehdoton vankeustuomio raiskauksesta. Sipoossa vakavaa väkivalta- tai muuta rikostaustaa on kahdella kokoomuksen varavaltuutetulla. Koko maassa perussuomalaisilla kuntapäättäjillä on kuitenkin eniten tuomioita suhteessa kokonaisedustukseen. Keskustalaiset, kokoomuslaiset ja sosiaalidemokraatit eivät ole keskimäärin toinen toistaan kelvottomampaa tai nuhteettomampaa ainesta.

Rikoshistorioiden puiminen julkisuudessa saattaa tuntua tekijöistä raskaalta. Suomessa julkisuuskäytäntö on kuitenkin hyvin armelias tuomituille. Tälläkin kertaa selvitettiin vain aivan tuoreimpia rikoksia. Nimiä julkistettiin vain kaikkein vakavimmista tuomioista. Poliitikkojen yksityisyyden suoja on alempana kuin rivikansalaisilla. Myös valtuustoihin pyrkivien täytyy ymmärtää tämä.

On parempi olla jo ehdokkaana rehellinen, sillä viimeistään vastuullisissa tehtävissä menneisyyden virheet nousevat esiin. Helsingin Sanomien uutisen jälkeen on jo ilmennyt irtisanoutumisia luottamustehtävistä tai painetta niihin (HS 2.10).

Selvitys paljastaa, että jotkut paikallispoliitikot ovat onnistuneet salaamaan raskaitakin rikoksia äänestäjiltä ja puolueiltaan. Demokraattisissa vaaleissa tieto ehdokkaan taustasta on olennainen. Oikeusministeriö käynnistää tuiki tarpeellisen selvityksen äänestäjien tiedonsaannin parantamisesta. Ehdotus ehdokkaan rikostaustaotteen toimittamisesta puolueelle on hyvä.

Se tai sen kaltainen järjestely tulisi saada käyttöön jo seuraaviin eduskunta- ja kuntavaaleihin. Rikkeet eivät välttämättä estä valintaa, sillä kansalaiset arvioivat vahvuuksia ja heikkouksia kokonaisuutena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.