Äänestetään jaloilla

Savonia-ammattikorkeakoulun sopeutustoimet koettelevat nyt Pohjois-Savon kuntien yhteistyötä. Koulutuksen alasajo Varkaudessa ja kaivattujen lisäpaikkojen torjuminen Iisalmessa johtivat väistämättä sovittamattomiin näkemyseroihin ammattikorkeakoulun liittovaltuustossa, jossa ratkaisut piti tehdä näin äänestämällä. Enemmistövallallaan Kuopio jyräsi läpi Savonian hallituksen valmisteleman ratkaisumallin, jos kohta ylä- ja keskisavolaiset saivat pientä sympatiaa myös kuopiolaisten valtuutettujen taholta.

Jos maailma olisi kiinni vain Savonian ja savolaisten tahdosta, koulutuspaikkoja ei tietenkään olisi lähdetty vähentämään mistään. Valtiovallalta on tullut kuitenkin nyt ehdoton ukaasi, että maan jokaisen ammattikorkeakoulun on tingittävä tietty määrä koulutuspaikoistaan. Yksityiskohdista sopiminen jätettiin sovittavaksi paikallisesti.

Olisiko sopu säilynyt Savossa paremmin, jos Savonian leikkauspäätökset olisi tehty opetusministeriössä Helsingissä? Tuskinpa vain. Itku ja hammastenkiristely olisi alkanut vain ehkä toisissa paikoissa kuin nyt.

Koulutuspaikkojen vähentämiselle on järkeenkäypä selitys: kun ikäluokat pienenevät, myös koulutettavat vähenevät. Toisaalta myös koulutusikäisten mieltymykset muuttuvat kaiken aikaa. Varkaudessa ja Keski-Savossa tämä on johtanut siihen, ettei tarjolla olleiseen koulutukseen ole riittänyt hakijoita. Omaa tulevaisuuttaan rakentavat nuoret hakeutuvat isompiin kaupunkiin ja koulutusyksikköihin, joissa on tarjolla runsaasti kaikkinaista valinnanvaraa.

Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja myös pysyy sellaisena. Hyvälle kasvu-uralle päässyt Kuopio vetää opiskelijoita myös maakunnan ulkopuolelta. Ylä-Savosta ja Keski-Savosta käydään jo nyt paljon töissä Kuopiossa, joten miksei käytäisi myös koulussa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.