Äänestetään jaloilla

Savonia-ammattikorkeakoulun sopeutustoimet koettelevat nyt Pohjois-Savon kuntien yhteistyötä. Koulutuksen alasajo Varkaudessa ja kaivattujen lisäpaikkojen torjuminen Iisalmessa johtivat väistämättä sovittamattomiin näkemyseroihin ammattikorkeakoulun liittovaltuustossa, jossa ratkaisut piti tehdä näin äänestämällä. Enemmistövallallaan Kuopio jyräsi läpi Savonian hallituksen valmisteleman ratkaisumallin, jos kohta ylä- ja keskisavolaiset saivat pientä sympatiaa myös kuopiolaisten valtuutettujen taholta.

Jos maailma olisi kiinni vain Savonian ja savolaisten tahdosta, koulutuspaikkoja ei tietenkään olisi lähdetty vähentämään mistään. Valtiovallalta on tullut kuitenkin nyt ehdoton ukaasi, että maan jokaisen ammattikorkeakoulun on tingittävä tietty määrä koulutuspaikoistaan. Yksityiskohdista sopiminen jätettiin sovittavaksi paikallisesti.

Olisiko sopu säilynyt Savossa paremmin, jos Savonian leikkauspäätökset olisi tehty opetusministeriössä Helsingissä? Tuskinpa vain. Itku ja hammastenkiristely olisi alkanut vain ehkä toisissa paikoissa kuin nyt.

Koulutuspaikkojen vähentämiselle on järkeenkäypä selitys: kun ikäluokat pienenevät, myös koulutettavat vähenevät. Toisaalta myös koulutusikäisten mieltymykset muuttuvat kaiken aikaa. Varkaudessa ja Keski-Savossa tämä on johtanut siihen, ettei tarjolla olleiseen koulutukseen ole riittänyt hakijoita. Omaa tulevaisuuttaan rakentavat nuoret hakeutuvat isompiin kaupunkiin ja koulutusyksikköihin, joissa on tarjolla runsaasti kaikkinaista valinnanvaraa.

Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja myös pysyy sellaisena. Hyvälle kasvu-uralle päässyt Kuopio vetää opiskelijoita myös maakunnan ulkopuolelta. Ylä-Savosta ja Keski-Savosta käydään jo nyt paljon töissä Kuopiossa, joten miksei käytäisi myös koulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.