Ääri-ilmiöt kasvussa

Äärioikeiston käyttäytymiseen perehtyneet toimittaja Jyri Hänninen ja kirjailija Jera Hänninen nostavat kirjassaan Tuhansien aatteiden maa esille vakavan asian (Savon Sanomat 10.10.). Maahanmuuttovastaisen äärioikeiston suosio kasvaa ja ilmiöön liittyen väkivalta lisääntyy. Veljekset haastattelivat laajaa joukkoa suomalaisia ääriajattelijoita hankkiakseen teokseensa aineistoa.

Äärioikeistoilmiöistä on puhuttu jo kauan. Suojelupoliisin tehtäviin kuuluu ääriaineisten liikkeiden seuraaminen ja myös niihin reagoiminen. Viimekesäinen kaasuisku Gay Pride-kulkuetta vastaan Helsingissä oli yksi esimerkki noiden voimien liikehdinnästä.

Maahanmuuttokielteinen äärikäyttäytyminen sikiää helposti, kun yhteiskunnassa on suuri työttömyys. Maahanmuuttovastaiset ääri-ilmiöt Suomessa ovat peräisin jo niiltä ajoin, kun maahanmuutto alkoi. Yhteiskunta on myös eriarvoistunut ja yhä suurempi joukko on syrjäytynyt. Hälyttävää on, että syrjäytyneiden joukossa on paljon nuoria.

Kun maan hallitus patistaa kuntia ja omia virastojaan julkisten menojen leikkaamiseen, samalla olisi tunnustettava, että vääränlainen leikkaaminen voi johtaa todelliseen katastrofiin. Rakenteiden muuttaminen pitää tehdä hallitusti.

Yhteiskunnassa on havaittavissa selkeää protestimielialaa, joka johtuu osin työttömyydestä ja osin hyväosaisten ja valtaa pitävien moraalittomista sekä eettisesti arveluttavista teoista. Ahneus ja oman edun tavoitteleminen ruokkivat ääriliikkeiden kasvua.

Yhteiskunnan näkyville paikoille kaivataan nyt vastuuntuntoisia johtajia, joiden sanaan voi luottaa. Monet pyrkivät valtaan ja tai entisten asemiensa säilyttämiseen populismin keinoin. Sillä voi hetkellisesti saada kansalaisilta hyvää palautetta, mutta se ei johda mihinkään kestävään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.