Ääripäät eivät löytäneet toisiaan

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johtamien hallitustunnustelujen totuuden hetki tuli neuvottelujen kolmannentoista päivän iltana. Kahden vasemmistopuolueen, sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton, marssittua ulos neuvotteluista kävi selväksi, ettei Suomeen ollut muodostettavissa kuuden puolueen yhteishallitusta, jossa olisivat olleet edustettuina politiikan molemmat äärilaidat oikealta ja vasemmalta.

Katainen luotti julkisesti viimeiseen saakka, että hän onnistuisi luovimaan ääripäät sopuun. Hän johti neuvotteluja harvinaisen kärsivällisesti ja pitkämielisesti eikä provosoitunut, vaikka monesti siihen olisi ollut varmasti aihettakin. Jos lie epäilyksen varjo häivähtänyt joskus hallitustunnustelijan mielessä, niin hän piti tunnot visusti sisällään.

Säätytalon neuvottelut käytiin poikkeuksellisen "radiohiljaisuuden" vallitessa. Ulkopuoliset saattoivat vain arvailla, millaisin äänenpainoin neuvotteluja käytiin ja mistä kysymyksistä riideltiin eniten.

Vaikka tietoa saatiin niukasti ja vaikka kuudella puolueella oli muodollisesti luja, yhteinen tahto yhteisen hallituksen muodostamiseen, heräsi jo neuvonpitojen aikana tuolloin tällöin epäilyjä, ettei kaikki menisi nuottien mukaan.

Erityisesti Vasemmistoliiton piiristä alkoi kuulua ääniä, ettei puolueen pitäisi lähteä tukemaan kokoomusjohtoista talouspolitiikkaa. Epäilykset hallitushankkeen kariutumisesta vahvistuivat tämän viikon tiistaina, kun kokoomuksen talousryhmän vetäjä kansanedustaja Kimmo Sasi löi pöytään puolueensa neuvotteluesityksen valtiontalouden tasapainottamiseksi. Viimeistään siinä vaiheessa kävi vasemmistopuolueille ilmi, ettei tasavallan taloutta saataisi kuntoon ilman verta, hikeä ja kyyneleitä - tai leikkauslistoja, kuten on totuttu sanomaan.

Kokoomuksen ja Kataisen valtiontaloudelliset linjaukset lähtevät realistiselta pohjalta. Valtiovarainministerinä Katainen tietää, ettei sosiaalista oikeudenmukaisuutta ole lisättävissä ilman tuntuvia verojen ja maksujen korotuksia. Jos valtio antaa yhtäälle, sen on otettava toisaalta vielä kovemmalla kädellä, jotta velkaantuminen pysähtyisi.

Keskiviikkoinen kariutuminen johtaa rajuun julkiseen jälkipyykkiin, kun neuvotteluihin osallistuneet pääsevät puhumaan lopulta suunsa puhtaaksi. Elämän on kuitenkin jatkuttava ja maan saatava hallitus.

Suurimman puolueen johtajana Kataisella on edelleen esikoisoikeus pääministeriksi. Katseet kääntyvät nyt vanhaan kumppaniin keskustaan, joka rökäletappion kärsittyään ilmoitti jäävänsä oppositioon. Keskusta on joutunut kuitenkin "uhrautumaan" monesti ennenkin, ja puolueessa on kokeneita poliitikkoja, jotka puoltavat hallitukseen lähtemistä.

Hallitusohjelman pohjatyö on periaatteessa jo tehty, joten toinen kierros ei vie enää kolmeatoista päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.