Ääritilanne voi olla päällä vain harvoin

Suomalaiset ovat luotettavaa kansaa. Olemme oppineet, että sanaan pitää pystyä luottamaan, eikä velvoitteista lipsuta. Luotettavuus on sitkeyden lisäksi ollut pienen kansan ja nuoren maan menestysreseptejä vuosikymmenten ajan. Rehellisyys maan perii, sanotaan sananlaskussakin.

Erityinen luotettavuuden vaatimus kohdistuu tietysti kansalaisia palveleviin viranomaisiin. Kansalaisten on ehdottomasti pystyttävä luottamaan, että viranomaiset hoitavat oman tehtävänsä ilman pienintäkään vilunkia rehellisesti ja tasapuolisesti. Herroihin ja narreihin on sovellettava samoja sääntöjä.

Joskus viranomaisen toimintatavat saattavat käytännössä joutua testiin. Näin kävi poliisille, kun turkulaisjuristi kidnappasi toukokuun lopussa Herlinien miljonääriperheeseen kuuluvan nuoren naisen. Sieppausdraaman selvittämisen yhteydessä poliisi suomeksi sanottuna valehteli kahteenkin otteeseen. Perusteluna oli uhrin suojeleminen.

Savon Sanomissa ja neljässä muussa maakuntalehdessä julkaistun kyselyn mukaan yli neljä viidestä suomalaisesta hyväksyy, että poliisi antaa ääritilanteissa väärää tietoa julkisuuteen. Kyselyn tulos ei jätä tulkinnanvaraa. Ylivoimainen enemmistö pitää kaikkein vaikeimpien tilanteiden selvittämistä tärkeämpänä kuin sitä, että poliisi pysyy vain ja ainoastaan absoluuttisessa totuudessa tilanteen ollessa päällä. Kyselyn perusteella siis vaikeissa tilanteissa tehtävät hätävalheet eivät vaaranna poliisin luotettavuutta kansalaisten silmissä.

Kuukaudenpäivät kestäneen kaappausdraaman aikana alettiin yleisesti hämmästellä esimerkiksi Helsingin ja Turun välisen ilmatilan rajoitusta. Se selitettiin puolustusvoimien pääsotaharjoituksella. Jälkiviisaana on helppo todeta, että ratkaisu oli ehdottoman oikea. Vaikeneminen tai totuutta sivuavat haparoivat selitykset olisivat saattaneet herättää kidnappaajan. Täytyy muistaa, että tuolloin ei ollut tietoa, kuinka arvaamattomasta tai ammattimaisesta tekijästä on kyse.

Poliisin perustehtävänä on hoitaa ja turvata kansalaisten perusturvallisuus. Näin on ensiarvoisen tärkeää, että ihmisten täytyy pystyä luottamaan poliisin tekoihin ja myös sanoihin. Jos kansalaisten luottamus poliisiin rakoilee, rapauttaa se sellaisella tavalla yhteiskunnan perusrakenteita, johon meillä ei ole totuttu.

Mikäli poliisi ryhtyy valehtelemaan tai antamaan harhaanjohtavia tietoja usein tai harkitsemattomasti, poliisi menettää kansalaisten silmissä pitkäjänteisellä työllä ansaitsemansa luottamuksen hyvin helposti. Ääritilanteet ovat asia erikseen. Niissä suojellaan ihmishenkiä ja tilanteen laukaiseminen edellyttää poikkeuksellisia toimenpiteitä.

Ääritilanteisiin täytyy käyttää keinovalikoimaa, jota sovelletaan äärimmäisen harvoin äärimmäistä harkintaa käyttäen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.