Äidin raskas perintö

Ihminen ei elä vain itselleen, vaikka silloin tällöin kuulee vaatimuksia, että täysi-ikäisellä ihmisellä on oikeus toimia niin kuin hän hyväksi näkee ja vaikka oman terveytensä kustannuksella.

Erityisesti synnyttävillä äideillä on vastuu myös tulevista sukupolvista, heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Suurta huolta herättävät tiedot, että tämä vastuu unohtuu yhä useammin tämän päivän Suomessa. Huumeita ja alkoholia käyttävien päihdeäitien määrä on kasvussa ei vain kaupungistuneessa eteläisessä Suomessa, vaan yhtä lailla myös Savossa ja muualla itäisessä Suomessa.

Helsingissä ja Uudellamaalla synnyttävien päihdeäitien määrä on noussut Turun Sanomien selvityksen mukaan jo noin 150:llä vuodessa. Pohjois-Savossa KYSin alueellakin näitä ongelmallisia tapauksia on jo puolet tuosta luvusta.

Päihteiden yleistymiselle on yleisiä yhteiskunnallisia syitä. Jotkut suorastaan vaativat, että miedot huumeet olisi laillistettava vapaaseen käyttöön, vaikka hyvin tiedetään ne riskit, mitä siihen sisältyy. Yksilönvapautta pitää arvostaa ja puolustaa, mutta päihteiden käyttöön sitä ei pitäisi missään nimessä vaatia. Näin siksi, että seurauksista ei vastaa yleensä käyttäjä itse, vaan viattomat sivulliset ja muu yhteiskunta.

Lastensuojelu on ollut Suomessa korkealla kansainvälisellä tasolla edesmenneen arkkiatri Arvo Ylpön ajoista lähtien. Suomen neuvolajärjestelmä on maailman tehokkaimpia. Neuvoloissa ymmärretään äidin päihteidenkäytön riskit lapselle, ja niistä myös kerrotaan ja varoitetaan.

Mutta kuka päihdekoukkuun jäänyt tai saatettu äiti kuulee varoituksen sanoja? Neuvolat tarvitsisivat tuekseen lainsäädännön, joka antaisi yhteiskunnalle oikeuden ottaa päihdeäidit tarvittaessa pakkohoitoon syntyvän lapsen edun nimissä. Pakkokeinot eivät kaikkia miellytä, mutta jokaisen pitäisi nähdä, että lapsen oikeudet alkavat jo äidin kohdussa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.