Ällistyttäviä arvioita

Suomen Syöpäyhdistys julkaisi viime torstaina teettämänsä tutkimuksen, jossa selvitettiin vuosina 2006 ja 2007 vanhempien tupakoinnin vaikutuksia lapsiin. Taloustutkimuksen loppuvuonna 2007 toteuttamaan kyselyyn vastasi 395 tupakoivaa vanhempaa. Vuonna 2006 haastateltiin 30 tupakoivaa vanhempaa ja 28 lasta, joiden vanhemmista ainakin toinen tupakoi.

Tutkimuksen yksi perussanoma on, että lapset tuntevat huolta ja pelkoa vanhempiensa tupakoinnista. Äidin ja isän tupakointi ahdistaa ja aiheuttaa pienille pahaa mieltä.

Tärkeää ja mielenkiintoista tutkimuksen mukaan on, että lapset tiedostavat useimmiten tupakoinnin vaarat ja haitat. He kokevat pelkoa omastaan ja vanhempiensa terveydestä sekä tulevaisuudesta. Samaan aikaa noin 60 prosenttia vanhemmista uskoo, ettei heidän tupakointinsa heikennä lasten terveyttä.

Vanhempien arviot ovat ällistyttäviä. Vaikka julkisuudessa on todistettu lukuisia kertoja, että tupakointi on terveydelle vaarallista, niin silti yli puolet vanhemmista vähättelee riskejä.

Tutkimuksen mukaan puolet tutkimukseen osallistuneista vanhemmista katsoo, ettei heidän tupakointinsa edesauta lapsen tupakoinnin kokeilua ja sen aloittamista. Tämäkin on uskomaton tulos, sillä vanhempienhan pitäisi olla lapsilleen esikuvia ja kasvattajia.

Lähes puolet vanhemmista tuntee tupakoimisesta huonoa omatuntoa ja uskoo lapsensa toivovan tupakoinnin lopettamista. Hyvä näin, mutta pelkkä huono omatunto ei riskejä poista. Vanhemmilta tarvitaan tekoja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.