Älyliikennettä parasta testata perusteellisesti

Aurora-älytie eli älytekniikalla varustettu valtatie 21:n osuus Kolarista Muonioon vihitään käyttöön ensi viikolla. Tunturi-Lapin talviolosuhteet ovat omiaan robottiautoilun ensimmäisille kokeiluille yleisillä teillä Suomessa. Tulevaisuuden automaattisessa liikenteessä inhimillisten erehdysten mahdollisuus on minimoitu, mutta samalla olisi poistettava teknisetkin virheet. Antureiden, mittauslaitteiden ja paikantimien tiessä ja autoissa täytyy toimia varmasti sääolosuhteista riippumatta, ennen kuin valta ja vastuu voidaan siirtää ihmiseltä robotille.

Toistaiseksi virheettömyydestä ja it-teknologiasta ei ole voitu juuri puhua samassa lauseessa. Esineiden internetissä leviävä uusi palvelunestoverkosto muistuttaa, kuinka kaukana ollaan automaation korkeimmasta tasosta eli turvallisesti etäohjattavasta ajoneuvosta.

Liikenneviranomaisten arvio, että automaattinen liikennöinti alkaisi vuonna 2025 raskaan liikenteen kuljetuksista, on turvallisuusnäkökulmasta ylioptimistinen. Robotiikkaa on syytä testata Lapissa huolella, sillä mitään pakottavaa kiirettä ei ole. Tieverkon älyllistäminen tuo myös lisäkustannuksia ennestään mittavan korjausvelan päälle.

Uusia teknisiä ominaisuuksia on hyvä omaksua liikenteeseen vaiheittain sitä mukaa, kun ne parantavat turvallisuutta. Esimerkiksi tasoristeysonnettomuuksia voitaisiin ehkäistä, jos junien ja autojen kuljettajat saisivat reaaliaikaista tietoa lähiseudun liikenteestä.

Myös parasta aikaa käynnissä olevaan rengassesonkiin kaivataan nykyistä älykkäämpiä ratkaisuja. Jos auto tilaisi itse hyvissä ajoin renkaanvaihtoajan, ei talvi yllättäisi niin monia autoilijoita kuin joka kerran tähän asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.