Älypuhelin tyhmentää

Älypuhelin ei lisää työtehoa eikä liioin nosta työn tuottavuutta. Tähän tulokseen on tultu tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa. (Kauppalehti 9.4.)

Tulos ei yllätä. Onhan tuon nähnyt jokainen, mihin ja miten älypuhelimia käytetään: pääasiassa kaikkeen muuhun kuin puhumiseen ja hyötyohjelmiin.

Totta kai älypuhelimet ja tabletit voisivat nostaa työtehoa ja työn tuottavuutta. Eivät kai yritykset niitä muutoin hankkisi työntekijöille. Sähköposti, kalenterit, aikataulut, aina käsillä olevat valtavat tietokannat, uutisvälitys, kamera.

Mutta, mutta. Älypuhelimien rajattomilla käyttömahdollisuuksilla on toinenkin puolensa: yhtä rajattomat väärinkäyttömahdollisuudet. Tätä puolta amerikkalaistutkimus on raottanut ja päätynyt työnantajan kannalta tylyyn tulokseen.

Tutkimuksen mukaan älypuhelimia räplätään valtaosin muihin tarkoitusperiin kuin työhön liittyvään hyötykäyttöön; pelaamiseen, sosiaaliseen verkostoitumiseen ja viihteeseen. Peräti 86 prosenttia puhelinajasta kuluu erilaisten sovellusten parissa. Vihaiset linnut, naamakirja, viihdehömppä, verkkokauppa ja muu puuhastelu turhuuden markkinoilla koukuttavat helposti addiktioon asti. Hyötyohjelmien käyttö jää alle viiteen prosenttiin päivittäisestä lähes kolmen tunnin hipelöinnistä.

Älypuhelinten ja tablettien hyökyaalto on muuttanut maailman muutamassa vuodessa. Ne hallitsevat kaikkea kaikkialla–hyvässä ja pahassa.

Taskukokoinen mobiili maailma on hyvän palveluksessa levittäessään informaatiota ilman rajoja, kaikille kaikkialla. Se rikkoo barrikadit, se paljastaa sorron ja vääryydet, se kukistaa huonon hallinnon, se vie tiedon valon pimeimpäänkin maailman kolkkaan. Diktaattorit nukkuvat huonosti.

Maailma loikkaa uudella tietotekniikalla muutamassa vuosikymmenessä yhtä pitkän loikan kuin kirjapainotaito tuotti viidessä vuosisadassa.

Kaikilla suurilla edistysaskeleilla on myös varjopuolensa. Informaatiotulva nostaa köyhyydestä, sodista, sairauksista ja vitsauksista satoja miljoonia, jopa miljardeja, mutta voi hukuttaa hölynpölyyn toisen mokoman.

Informaation rajaton tarjonta tukehduttaa vastaanottajat. Elämme ähkyssä. Se joka ei osaa säännellä, valikoida, seuloa ja sulatella on vaarassa menettää suunnan ja elämän tarkoituksen, jopa hukkua. Väärin käytettynä taskutietokone tyhmentää.

Miljoonille ja taas miljoonille älypuhelin on salakavala varas. Se varastaa kalleinta ja korvaamattominta, mitä meillä on: aikaa. Se koukuttaa humpuukiin.

Jotakin hyvääkin nämä uudet aikavarkaat ovat saaneet aikaan: enää ei junissa ja julkisissa tiloissa tarvitse ihmisten kuunnella äänekästä, loputonta löpinää kuulumisistaan. Asiaa tuntuu yhä olevan paljon, mutta se ei enää häiritse. Sellainen suorastaan hivelee korvaa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.