Ässätroikan on löydettävä mutkaton ja luja talouslinja

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ryhtyy perjantaina iltapäivällä vetämään hallitusneuvotteluita, joihin hänen oman puolueensa lisäksi osallistuvat vain perussuomalaiset ja kokoomus. Hyvin todennäköistä on, että Sipilä onnistuu yhdessä perussuomalaisten Timo Soinin ja kokoomuksen Alexander Stubbin kanssa kokoamaan toimintakykyisen enemmistöhallituksen, jolla on eduskunnassa vankka 124 kansanedustajan tuki.

Jokaisen kolmen puheenjohtajan sukunimi alkaa ässällä. Tärkeintä on, että ässätroikan on kyettävä sopimaan mutkattomasta ja lujasta linjauksesta, jonka avulla Suomen talous saadaan nousuun. Olikin hyvä, että Sipilän ensisijainen tavoite neljän suuren hallituksesta ei toteutunut. SDP:n mukaantulo neljänneksi puolueeksi olisi heikentänyt hallituksen poliittista toimintakykyä.

Haave neljän suuren hallituksesta kariutui jo tunnustelun alkuvaiheessa, kun puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti, että SDP ei lähde samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Rinteen jyrkkyys oli poliittinen tappio hänen puolueelleen ja hänelle itselleen. Rinne syrjäytti Jutta Urpilaisen SDP:n johdosta lupaamalla nostaa puolueen kannatusta. Tulos oli kannatuksen lasku ja joutuminen oppositioon.

Rinne nousi SDP:n johtoon taustajoukkojensa eli ammattiyhdistysväen tuella. Tuolle samalle joukolle SDP:n joutuminen oppositioon on kauhistus. On selvää, että Rinteen asema puolueessaan ei ole ainakaan vahvistunut.

Tuleva pääministeri Sipilä esiintyi torstaina illansuussa itsevarmasti. Hän ei haikaillut jo keskiviikkona kaatuneen yhteiskuntasopimuksen perään, vaan totesi, että kun vetoapua ei järjestöiltä tullut, taloutta ryhdytään kohentamaan hallitusvetoisesti.

Niin pitääkin tehdä. Vastuu talouden korjaamisesta on poliittisella vallalla eli hallituksella ja eduskunnalla. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että etujärjestöjä ei pitäisi kuunnella. Sovun ja yhteisymmärryksen hakeminen on aina järkevää. Etujärjestöille ei kuitenkaan saa antaa veto-oikeutta päätöksiin.

Hallitusneuvottelut eivät varmasti suju helposti, sillä edessä on vaikeita ratkaisuja. Toivottavasti Sipilän mainostama luottamus kantaa niiden yli. Toinen vaihtoehto olisi, että tosiasioita paettaisiin samalla tavalla kuin tehtiin hallitusta muodostettaessa neljä vuotta sitten. Seuraukset nähdään viimeistään nyt.

Soviteltavaa Sipilällä riittää talouden lisäksi myös esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa, jossa perussuomalaisten ja kokoomuksen näkemykset ovat perinteisesti eronneet melkoisesti toisistaan. Jotakin kertoo, että Stubb torstain tiedotustilaisuudessa toisti useaan otteeseen ja kolmella kielellä, että kokoomus pitää tärkeänä suvaitsevaista, avointa ja kansainvälistä Suomea.

EU-politiikka on toinen hankala kysymys. Kreikka on vääjäämättä uuden hallituksen ja muiden euromaiden sylissä kesällä. Hallitusneuvotteluissa edessä olevaa ratkaisua on kuitenkin hankala ennakoida. Tilanne edellyttää joustavuutta ainakin perussuomalaisilta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.