2.55, Alexa ja kumppanit

Eilen illalla ne olivat pääasiassa pieniä. Lähes kämmenen sisään sujahtavia. Suurin osa niistä oli värityksiltään tummia, metalliosat säihkyvän kiiltäviä. Kuin koruja. Sisäänsä ne päästivät vain pakollisimmat. Huulipunan, puhelimen, taksirahan ja kotiavaimet.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsuttujen vieraiden pukeutuminen on koodattu sanalla juhlapuku. Se tarkoittaa sille, että sen pitäisi olla kooltaan kirjekuori. Suomen itsenäisyyspäivän seuratuimmissa iltakemuissa se ei saisi missään nimessä olla iso eikä mielellään edes olkapäälle kipuava. Somasti kädessä, niin sen piti eilen illalla olla.

Suomalaisnaisista suurimmalle osalle tämä se on ollut pitkään vain arkea helpottava asia. Hienostella, esitellä tai pröystäillä sillä ei ole saanut. Tai ei ainakaan tavankansa. Sen on pitänyt olla vain pakollinen paha, johon tunkea ne pakolliset.

Puhurimainen muutoksentuulahdus on pyyhkäissyt. Onneksi. Viimeistään 2000-luvun naiselle se saa olla jotain. Sitä saa himoita, siihen saa säästää, siihen saa sijoittaa. Tunnusta tulosi ja hanki se oman taloutesi raameissa, ettei se mene ulosottoon ja julkiseen huutokauppaan, muiden himoittavaksi. Tällaisesta tapauksesta kertoi Savon Sanomat viime maaliskuussa (SS 19.3.). Savolaisnainen oli höylännyt Visa Electroniaan oikein urakalla Louis Vuittonin Helsingin myymälässä, ja muutama kuukausi ostoshuuman jälkeen kyseiset Luikat olivat huudettavina ulosmitatun omaisuuden nettihuutokaupassa.

Laukuista voi huumaantua. Ihan oikeasti. Muistan kuin eilisen ensimmäisen vierailuni muotitalon laukkuosastolla. Nahkan hajun Firenzen Guccin liikkeessä. Merkin kaikki mallit somasti omilla lasijalustoillaan kauniisti valaistuina.

Turhamaista. Sitäkin. Ihan yhtä paljon kuin kallliin auton ostaminen. Paitsi, että kalliille saksalaisautollekin tapahtuu sama ilmiö kuin kaikille uusille autoille, kun ne ajetaan ulos liikkeestä. Vaikka alla olisi tuhansien eurojen aluvanteet. Arvo romahtaa.

Niille himoituimmille merkkilaukuille käy toisin päin. Ne ovat sijoituksia.

Jonkinlainen laukkuhinnan saturaatiopiste kuitenkin ylitettiin viime kuussa. Ainakin jos on uskominen kymmeniä suomalaisiakin muoti- ja lifestyleblogisteja.

Brittimerkki Mulberry korotti marraskuun alussa suosituimpien laukkumallien hintoja. Kun vielä 4.11.2012 pikkuruinen nahkainen Lily maksoi 620 euroa, oli hinta vuorokautta myöhemmin 775 euroa. Ja tämä korotus on monelle laukkufanaatikolle jo liikaa.

Mulberryn toimitusjohtaja selittää Financial Timesin haastattelussa korotuksia sillä, että laukkujen valmistus palautettiin Kaukoidästä takaisin merkin kotimaahan Englantiin. Ja paluun syyksi taas on arvailtu reklamaatioita. Tuotteiden laadun nähtiin heikenneen, kun valmistusmaa ei ollutkaan saarivaltio.

Satoja euroja pienestä nahkalaukusta, jonka tunnistaa merkin omasta lukosta ja puusta, on paljon. Monen mielestä liikaa. Puhumattakaan esimerkiksi Chanelin klassikosta 2.55-mallista, jonka hinta alkaen on muutamia tuhansia euroja. 2.55:n hinta on noussut parin vuoden aikana yli tuhat euroa.

Luxury, exclusive. Termejä, joita tuotenimet merkeillään tavoittelevat ja tarjoavat.

Muotimaailmaa seuraavat talouslehdet uskovat Mulberryn hinnankorotuksen johtuvan myös siitä, että merkki tahtoo ulos tavismaineestaan, johon se on viimeisen viiden vuoden aikana ajautunut. Mulberry nähdään olevan hinnoiltaan liian monen tavoitettavissa. Lontoon arkisessa katukuvassakin Alexa keikkuu joka toisen olkapäillä. Se ei ehkä halua kokea samaa kohtaloa kuin berryistä Bur, jonka himoitun ruutukuosin on brittiläinen yläluokka jo tyystin hylännyt, koska kuten Hadley Freeman kirjassaan Käsilaukun syvin olemus lataa ”hui kauhistus! Sellainenkin rahvas, joka ei käy joka vuosi kevätlomalla Itä-Karibialla, julkesi änkeä mukaan trendimaailmaan”.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.